Tosty z pastą z awokado

Ciekawe połączenie smaków czyli tosty z ciemnego chleba (graham lub razowy) z pastą z awokado.


Składniki:
  • awokado
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • ulubione zioła
  • papryka

Awokado obieramy, usuwamy pestkę rozgniatamy w miseczce, dodajemy czosnek, sól, pieprz,sok z cytryny. Wszystkie składniki rozdrabniamy blenderem. Dwie kromki chleba razowego, słonecznikowego, graham czy innego ulubionego ciemnego pieczywa podgrzewamy w tosterze. Ciepłe tosty smarujemy pastą i  posypujemy ziołami. Doskonale smakują z czerwona papryką.

 OKIEM DIETETYKA

Eksperci żywieniowi zaliczają Awokado do tzw.  super jedzenia z ang. „superfood”, przy czym mają oni w tym dużo racji. Bo awokado to bomba wartości odżywczych i pożytecznych kalorii.
Ten wspaniały owoc zawiera w sobie kwasy jednonienasycone omega-3 (poprawiające prace naszego serca, obniżające poziom cholesterolu LDL, które również w niewielkim stopniu zwiększają poziom tzw. "dobrego cholesterolu" HDL, zapobiegając tworzeniu się blaszki miażdżycowej,
która prowadzi do miażdżycy, a ta do chorób serca, udarów mózgu czy zawału mięśnia sercowego). Dlatego spożywanie tych kwasów jest tak istotne u osób z chorobami  układu krążenia.  
W połączeniu z dużą zawartością potasu może obniżać ciśnienie krwi u osób chorych na nadciśnienie tętnicze.

Ponadto awokado zawiera w sobie witaminę B6 oraz kwas foliowy, który jest bardzo istotnym składnikiem w diecie kobiet w ciąży (zapobiega wadom układu nerwowego płodu, zabezpiecza przed przedwczesnym porodem i małą masą urodzeniową dziecka, również bierze udział w wytwarzaniu krwi matki i płodu)
Powinno się go spożywać już 6 tygodni przed planowanym zajściem w ciąże!
W dawce 0,4 mg kwasu foliowego na dzień
 aż do końca drugiego trymestru ciąży.
Awokado zawiera w sobie również  cenny karotenoid – luteinę która wpływa na prawidłową prace naszego wzroku. 
Podobno działa również prewencyjnie w raku piersi i prostaty.
Dodatkowo d
r Daniel G. Amen, autor Zmień swój mózg, zmień swoje życie (Change Your Brain, Change Your Life) uważa awokado za jedno z czołowych pokarmów dla zdrowia mózgu, które pomaga zapobiegać chorobie Alzheimer’a, która jak prognozują naukowcy w przyszłości będzie jedną z najbardziej wymagających leczenia chorób cywilizacyjnych...
Myślę że jest to wystarczająca ilość powodów, dla których warto spożywać ten wspaniały owoc !

Komentarze

Popularne posty