Przejdź do głównej zawartości
Tosty z pastą z awokado
Ciekawe połączenie smaków czyli tosty z ciemnego chleba (graham lub razowy) z pastą z awokado.
Składniki:
- awokado
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- ulubione zioła
- papryka
Awokado obieramy, usuwamy pestkę rozgniatamy w miseczce, dodajemy czosnek, sól, pieprz,sok z cytryny. Wszystkie składniki rozdrabniamy blenderem. Dwie kromki chleba razowego, słonecznikowego, graham czy innego ulubionego ciemnego pieczywa podgrzewamy w tosterze. Ciepłe tosty smarujemy pastą i posypujemy ziołami. Doskonale smakują z czerwona papryką.
OKIEM DIETETYKA
Eksperci żywieniowi
zaliczają Awokado do tzw. super jedzenia z ang. „superfood”, przy czym
mają oni w tym dużo racji. Bo awokado to bomba wartości odżywczych i
pożytecznych kalorii.
Ten wspaniały owoc zawiera w sobie kwasy jednonienasycone omega-3 (poprawiające prace naszego serca, obniżające poziom
cholesterolu LDL, które również w niewielkim stopniu zwiększają poziom tzw. "dobrego cholesterolu" HDL,
zapobiegając tworzeniu się blaszki miażdżycowej,
która prowadzi do miażdżycy, a
ta do chorób serca, udarów mózgu czy zawału mięśnia sercowego). Dlatego
spożywanie tych kwasów jest tak istotne u osób z chorobami układu krążenia.
W połączeniu z dużą zawartością potasu może
obniżać ciśnienie krwi u osób chorych na nadciśnienie tętnicze.
Ponadto awokado zawiera w sobie witaminę
B6 oraz kwas foliowy,
który jest bardzo istotnym składnikiem w diecie kobiet w ciąży (zapobiega wadom
układu nerwowego płodu, zabezpiecza przed przedwczesnym porodem i małą masą
urodzeniową dziecka, również bierze udział w wytwarzaniu krwi matki i płodu)
Powinno się go spożywać już 6 tygodni przed planowanym zajściem w ciąże!
W dawce 0,4 mg kwasu foliowego na dzień aż do
końca drugiego trymestru ciąży.
Awokado zawiera w sobie również cenny
karotenoid – luteinę która wpływa na
prawidłową prace naszego wzroku.
Podobno
działa również prewencyjnie w raku piersi i prostaty.
Dodatkowo dr Daniel G. Amen, autor ”Zmień swój mózg, zmień swoje
życie” (Change Your Brain, Change Your Life)
uważa awokado za jedno z czołowych pokarmów dla zdrowia mózgu, które pomaga
zapobiegać chorobie Alzheimer’a, która jak prognozują naukowcy w przyszłości będzie jedną z najbardziej wymagających leczenia chorób cywilizacyjnych...
Myślę że jest to wystarczająca ilość powodów, dla których warto spożywać ten
wspaniały owoc !
Komentarze
Prześlij komentarz