Domowe musli
Jaki jest sens kupowania płatków śniadaniowych, które są pełne cukrów, sztucznych słodzików, substancji konserwujących, spulchniających i aromatów?
Żaden, bo możemy w szybki i prosty sposób zrobić sobie własne musli, które będzie zdrowsze, wybierzemy składniki które lubimy a do tego będzie to dużo dużo tańsze...
Domowa, chrupiąca granola
Składniki:
- 4 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki orzechów laskowych
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki migdałów
- 2 łyżki masła
- 4-5 łyżek miodu
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego
- łyżeczka cukru waniliowgo
- łyżeczka cynamonu
Dodatki wedle uznania
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- garść suszonych moreli
- siemię lniane
- ziarna sezamu
- pestki dyni
- nasiona słonecznika
Orzechy, migdały, morele posiekaj na drobne kawałki, dodaj do płatków i reszty składników, wszystko wymieszaj. Blachę nasmaruj masłem, wysyp składniki i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut aż się zrumieni. Mieszając co jakiś czas. Pod koniec pieczenia dodaj rodzynki, żurawinę i morele, żeby nie zrobiły się twarde. Pozostaje nam tylko wystudzić granole, pokruszyć kawałki które się skleiły i przechowywać w szczelnym słoiku.
Podawać na I lub II śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Można dodać świeży owoc. Smacznego!
100g- 350 kcal
3 łyżki- 105 kcal
5 łyżek- 175 kcal
3 łyżki- 105 kcal
5 łyżek- 175 kcal
OKIEM DIETETYKA
Domowe musli to kopalnia niezbędnych nam składników odżywczych, oraz odpowiednia dawka węglowodanów złożonych z rana, które dodadzą nam energii na cały poranek, bez uczucia ciężkości.
Płatki owsiane zawierają dużo magnezu i żelaza, w mniejszej ilości potasu, wapnia i fosforu.
Są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, przy czym zawierają bardzo mało sodu. Suszone morele to świetne źródło potasu, witaminy A i B-karotenu, oraz witaminy E, niacyny oraz witaminy C. Podobnie rodzynki i żurawina. Orzechy dzięki dużej zawartości potasu, magnezu, żelaza, oraz witaminy E (laskowe) dostarczą nam nie tylko energii, ale również doskonale działają na pracę naszego mózgu i serca. Poprzez dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych chronią nas przed chorobami serca i naczyń krwionośnych.
Orzechy włoskie obniżają poziomu cholesterolu we krwi, wspierają też układ odpornościowy i hormonalny. Natomiast orzechy laskowe pomagają wzmacniać układ sercowo-naczyniowy i zapobiegać nowotworom. Migdały ułatwiają trawienie, posiadają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się komórek. Sezam to doskonałe źródło wapnia 100 g ziaren sezamu zawiera aż 1160 mg tego pierwiastka. o wpływa na prawidłową budowę kości i pracę serca. W sezamie znajdziemy tez spora dawkę magnezu, który obniża poziom stresu, zdenerwowania i zmniejsza skurcze mięśni. Jednocześnie jest dobrym źródłem witaminy A która jest odpowiedzialna za nasz prawidłowy wzrok, wygląd włosów i paznokci! Nie zapominajmy o witaminach z grupy B które są odpowiedzialne za prawidłową prace mózgu, poprawiają samopoczucie oraz wspomagają nasz układ odpornościowy. Jeśli ktoś dorzuci sobie pestki dyni to zaopatrzy się w magnez i żelazo oraz witaminę E. Żelazo jest koniecznym pierwiastkiem do transportu tlenu w naszym organizmie, jego niedobór może prowadzić do niedokrwistości z niedoboru żelaza. szczególnie waży składnik diety kobiet w ciąży i karmiących oraz małych dzieci !
Komentarze
Prześlij komentarz