Przejdź do głównej zawartości
Krem marchwiowo-porowy z imbirem
Propozycja na dziś to krem marchwiowo-porowy z imbirem.
Nie tylko pięknie wygląda, tak samo też smakuje...
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 2 pory (białe części)
- 1 cebula
- bulion warzywny (3 szklanki)
- 1,5 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chilli
- sól
- sok z cytryny
- łyżeczka startego imbiru jeśli lubimy imbir
Zaczynamy od obrania marchewek, oczyszczenia porów i cebuli. Następnie kroimy cebulę i pora w drobną kosteczkę, marchew kroimy w krążki ( ja wykorzystałam krajalnicę).
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, aż się zeszkli, po chwili dodajemy pora.
Wciskamy 2 ząbki czosnku, po 2 minutach wrzucamy pokrojoną marchewkę. Polewamy całość oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i odrobiną chilli. Zostawiamy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po ok. 10 minutach wlewamy 3 szklanki bulionu - zostawiając pod przykryciem na 25 minut. Jak marchewki zmiękną miksujemy zupę blenderem na krem. Dolewamy mleko 1,5 szklanki, sok z cytryny, cukier, jeśli nam smakuje to dodajemy imbir, który nada zupie charakteru.
Miksujemy wszystko jeszcze raz. Gotujemy ostatnie 5 minut i krem gotowy!
Z podanej ilości składników wyjdzie cały garnek zupy, będąc na diecie zjadamy jedną miseczkę :)
Zupa jest tak gęsta, że każdy się naje.
OKIEM DIETETYKA
Osobiście polecam dodać imbir, ponieważ, posiada on mnóstwo wspaniałych właściwości.
Kiedyś znany głównie jako afrodyzjak, z czasem odkryto w nim wiele innych zalet. Wpływa on na poprawę ukrwienia mózgu, przez co wspomaga pamięć i koncentrację. Często jest składnikiem leków przeciwreumatycznych oraz herbat łagodzących przeziębienia. Dodatkowo poprawia pracę przewodu pokarmowego. A co najciekawsze wspomaga zwalczanie cellulitu !
Komentarze
Prześlij komentarz