Krem marchwiowo-porowy z imbirem

Propozycja na dziś to krem marchwiowo-porowy z imbirem.
Nie tylko pięknie wygląda, tak samo też smakuje...


Składniki:
  • 1 kg marchewki
  • 2 pory (białe części)
  • 1 cebula
  • bulion warzywny (3 szklanki)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • sól
  • sok z cytryny
  • łyżeczka startego imbiru jeśli lubimy imbir

Zaczynamy od obrania marchewek, oczyszczenia porów i cebuli. Następnie kroimy cebulę i pora w drobną kosteczkę, marchew kroimy w krążki ( ja wykorzystałam krajalnicę).
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, aż się zeszkli, po chwili dodajemy pora.

Wciskamy 2 ząbki czosnku, po 2 minutach wrzucamy pokrojoną marchewkę. Polewamy całość oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i odrobiną chilli. Zostawiamy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po ok. 10 minutach wlewamy 3 szklanki bulionu - zostawiając pod przykryciem na 25 minut. Jak marchewki zmiękną miksujemy zupę blenderem na krem. Dolewamy mleko 1,5 szklanki, sok z cytryny, cukier, jeśli nam smakuje to dodajemy imbir, który nada zupie charakteru.
Miksujemy wszystko jeszcze raz. Gotujemy ostatnie 5 minut i krem gotowy!


Z podanej ilości składników wyjdzie cały garnek zupy, będąc na diecie zjadamy jedną miseczkę :)
Zupa jest tak gęsta, że każdy się naje.


  OKIEM DIETETYKA 
Osobiście polecam dodać imbir, ponieważ, posiada on mnóstwo wspaniałych właściwości.
Kiedyś znany głównie jako afrodyzjak, z czasem odkryto w nim wiele innych zalet. Wpływa on na poprawę ukrwienia mózgu, przez co wspomaga pamięć i koncentrację. Często jest składnikiem leków przeciwreumatycznych oraz herbat łagodzących przeziębienia. Dodatkowo poprawia pracę przewodu pokarmowego. A co najciekawsze wspomaga zwalczanie cellulitu !

Komentarze

Popularne posty