Przejdź do głównej zawartości
Spaghetti bolognese
Nigdy nie zamawiam spaghetti w restauracjach, ponieważ boje się, że i tak nie dorówna temu najlepszemu, które mogę sobie sama zrobić w domu ;)
Was również do tego zachęcam, żebyście przygotowywali posiłki od początku do końca samodzielnie ze zdrowych, świeżych produktów, zamiast gotowców pełnych konserwantów, stabilizatorów, barwników, substancji poprawiających smak, kolor, zapach .... i nie wiadomo co jeszcze.
Smaku tej potrawy nie musimy niczym ulepszać, wystarczy dodać wszystkie niżej wymienione składniki,
a efekt będzie powalający ;)
Składniki (dla 4 osób):
- 500 g chudego mięsa mielonego
- słoik/ puszka pomidorów
- 5 łyżek keczupu (najlepiej włocławek)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego (lub swojskiego ;)
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki chilii
- 3/4 paczki tymianku, (najlepiej dodać świeży)
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- paczka razowego makaronu spaghetti
Mięso smażymy na oleju rzepakowym, rozdrabniając na małe kawałeczki, posypujemy pieprzem i solą.
Jak mięso nabierze koloru dodajemy pomidory, keczup, koncentrat, wino.
W to wrzucamy wszystkie przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, ostra, czosnek, tymianek, liść laurowy). Jak wszystkie składniki się połączą, a sos zacznie bulgotać, zostawiamy go jeszcze na ogniu na ok. 7-10 minut. Smakujemy... jeśli czegoś nam brakuje to doprawiamy wymienionymi przyprawami, aż uzyskamy ten jedyny niepowtarzalny smak...
Makaron razowy spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu ok. 10-12 minut.
Podajemy: na dno makaron, na górę sos... można posypać odrobiną parmezanu i dołożyć świeżych ziół na górę, jeśli mamy takie pod ręką.
OKIEM DIETETYKA
Makaron razowy jest o wiele zdrowszy niż makaron wyprodukowany z mąki białej, ponieważ podczas produkcji mąka biała zostaje poddana procesom oczyszczania, przez co usuwane są z niej cenne składniki odżywcze. Przez co staje się ona białym proszkiem, stosowanym do wypełniania potraw. Mąka razowa nie jest oczyszczona z tego co najcenniejsze, czyli z otrąb i zarodków, które są najistotniejszą częścią ziarna, ponieważ są one bogate w białko, kwas foliowy, witaminy z grupy B, karoten, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz antyoksydanty.
Warto również dodawać świeże zioła do potraw, mają one wiele wspaniałych właściwości. Ja do spaghetti dodaje bardzo dużo tymianku, podkreśla on smak tej potrawy, jednocześnie działa bakteriobójczo i wspomaga trawienie. Dodatkowo jest on polecany osobom, które mają suchy kaszel- napar z tymianku wspomaga odkrztuszanie, zatkane gardło, również jest pomocny w anginie, grypie i zgadze.
Komentarze
Prześlij komentarz