Jedno z moich ulubionych śniadań to twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem...
zajadam się nim od kiedy pamiętam, jednak od niedawna wprowadziłam małą zmianę (śmietana została zastąpiona jogurtem naturalnym) smakuje równie dobrze, a jedzenie nie powoduje wyrzutów sumienia :)
Składniki:
- kostka twarogu półtłustego
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- szczypta soli
Z takiej ilości wyjdzie nam cała miseczka, jeśli chcemy uzykac mniejszą ilość wszystko proporcjonalnie zmniejszamy, jednak to połączenie smaku jest tak wyśmienite, że warto zrobić więcej, na pewno ktoś z rodziny się skusi ;)
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt, drobno pokrojony szczypiorek i rzodkiewkę, przyprawiamy solą do smaku.
OKIEM DIETETYKA
Twaróg dostarczy nam sporo białka (19,8/100g produktu), oraz wapnia, potasu, fosforu i magnezu, podobnie jogurt naturalny.
Szczypiorek jest bogatym źródłem witaminy A, beta-karotenu i witaminy C, rzodkiewka również dostarczy nam witaminy C i w mniejszej ilości innych cennych witamin.
korzystna zmiana dla wszystkich - serdeczności :-)
OdpowiedzUsuń