Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem

Jedno z moich ulubionych śniadań to twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem...
zajadam się nim od kiedy pamiętam, jednak od niedawna wprowadziłam małą zmianę (śmietana została zastąpiona jogurtem naturalnym) smakuje równie dobrze, a jedzenie nie powoduje wyrzutów sumienia :)

 Składniki:
  • kostka twarogu półtłustego
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypta soli
Z takiej ilości wyjdzie nam cała miseczka, jeśli chcemy uzykac mniejszą ilość wszystko proporcjonalnie zmniejszamy, jednak to połączenie smaku jest tak wyśmienite, że warto zrobić więcej, na pewno ktoś z rodziny się skusi ;)
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt, drobno pokrojony szczypiorek i rzodkiewkę, przyprawiamy solą do smaku.

 OKIEM DIETETYKA 

Twaróg dostarczy nam sporo białka (19,8/100g produktu), oraz wapnia, potasu, fosforu i magnezu, podobnie jogurt naturalny.
Szczypiorek jest bogatym źródłem witaminy A, beta-karotenu i witaminy C, rzodkiewka również dostarczy nam witaminy C i w mniejszej ilości innych cennych witamin.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty