Tagliatelle z kurczakiem i warzywami

Z tym daniem mam świetne wspomnienia lato, Gdańsk z Anglikami ;) słońce i pyszny obiad w miłej knajpce, na starówce. Po powrocie do domu postanowiłam zrobić to po swojemu, wyszło inne ale też dobre. Same zdrowe składniki, aż chce się jeść ;)

Składniki (dla 4 osób)
  • 2-3 filety z piersi kurczaka
  • paczka makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
  • 2 małe cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • oliwa z oliwek
  • zioła, sól, pieprz
  • świeża bazylia
Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, smażymy na oliwie z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy cebulę i paprykę w drobną kosteczkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, cukinię na większą kostkę.
Na oliwie smażymy cebulę, dodajemy paprykę, po chwili marchewkę, na końcu cukinia. Podlewamy wodą, posypujemy solą, pieprzem, dużo ziół prowansalskich. Zostawiamy pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
Makaron gotujemy al dente ok. 10 minut. Odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy zioła prowansalskie, bazylię i czosnek, mieszamy na małym ogniu przez chwilę. Na talerz wykładamy małą porcję makaronu, na to warzywa, na górę kurczak, posypujemy świeżą bazylią.

 Nie wszystko trzeba zalewać śmietaną, dzięki oliwie z oliwek dodanej do makaronu danie nie jest suche, wręcz rozpływa się w ustach ;)

  OKIEM DIETETYKA 

To  danie dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, węglowodanów złożonych, białka zwierzęcego, roślinnego , tłuszczu roślinnego, wiele witamin i składników mineralnych oraz wspomagających trawienie ziół, jest to obiad pełnowartościowy.
Mięso z kurczaka dostarcza nam niezbędnego białka, które jest składnikiem budulcowym w naszym organizmie. Jest to chude, zdrowe mięso polecane.... czasami do znudzenia na diecie.
Z drugiej strony kurczaka można przyrządzić na milion sposobów, dlatego ja zawsze dołączam przepisy do jadłospisów. Postaram się nimi podzielić z wami na blogu.

Komentarze

Popularne posty