Cukinie faszerowane kaszą gryczaną, mielonym, paprykami i pomidorami

Szybki, pyszny obiad, który robi się sam, do tego jest zdrowy, pożywny i co najważniejsze mało kaloryczny. 
Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • woreczek kaszy gryczanej (100g)
  • mała porcja mięsa mielonego (100g)
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • pomidory w kartoniku
  • 4 łyżki keczupu włocławek
  • olej rzepakowy, oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, oregano
  • + pomidorki koktajlowe, mozzarella, oliwa z oliwek i bazylia
Cukinię przepoławiamy, wydrążamy środek łyżeczką, wkładamy do piekarnika, żeby już robiła się miękka. Kaszę gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie. Mięso podsmażamy na oleju rzepakowym. Cebulę i papryki kroimy w drobna kosteczkę, podsmażamy na oliwie z oliwek, do tego dorzucamy podsmażone mięso i ugotowaną kaszę. Całość zalewamy pomidorami z kartonika, dodajemy jeszcze keczup i przyprawiamy. Wypełniamy cukinie farszem i pieczemy całość ok. 15 minut. Na górę można ułożyć ser mozzarella.  

Podajemy z pomidorkami koktajlowymi mozzarellą, polanymi oliwą, całość posypujemy świeżą bazylią.  


OKIEM DIETETYKA
Jest to bardzo niskokaloryczny obiad, jedna połówka cukinii z farszem to zaledwie 270 kcal, jeśli dodamy ser mozzarella to musimy doliczyć 17,6 kcal na dwie kulki. Korzystajmy, póki jest sezon na cukinie! Węglowodany złożone z kaszy gryczanej wypełnią nasz żołądek na długo, po jednej połówce zapomnimy o jedzeniu na dobre 3-4 godziny. Sami spróbujcie! :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty