Przejdź do głównej zawartości
Cukinie faszerowane kaszą gryczaną, mielonym, paprykami i pomidorami
Szybki, pyszny obiad, który robi się sam, do tego jest zdrowy, pożywny i co najważniejsze mało kaloryczny.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- woreczek kaszy gryczanej (100g)
- mała porcja mięsa mielonego (100g)
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- pomidory w kartoniku
- 4 łyżki keczupu włocławek
- olej rzepakowy, oliwa z oliwek
- sól, pieprz, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, oregano
- + pomidorki koktajlowe, mozzarella, oliwa z oliwek i bazylia
Cukinię przepoławiamy, wydrążamy środek łyżeczką, wkładamy do piekarnika, żeby już robiła się miękka. Kaszę gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie. Mięso podsmażamy na oleju rzepakowym. Cebulę i papryki kroimy w drobna kosteczkę, podsmażamy na oliwie z oliwek, do tego dorzucamy podsmażone mięso i ugotowaną kaszę. Całość zalewamy pomidorami z kartonika, dodajemy jeszcze keczup i przyprawiamy. Wypełniamy cukinie farszem i pieczemy całość ok. 15 minut. Na górę można ułożyć ser mozzarella.
Podajemy z pomidorkami koktajlowymi mozzarellą, polanymi oliwą, całość posypujemy świeżą bazylią.
OKIEM DIETETYKA
Jest to bardzo niskokaloryczny obiad, jedna połówka cukinii z farszem to zaledwie 270 kcal, jeśli dodamy ser mozzarella to musimy doliczyć 17,6 kcal na dwie kulki. Korzystajmy, póki jest sezon na cukinie! Węglowodany złożone z kaszy gryczanej wypełnią nasz żołądek na długo, po jednej połówce zapomnimy o jedzeniu na dobre 3-4 godziny. Sami spróbujcie! :)
mmm... kupiłaś mnie tym przepisem!
OdpowiedzUsuńhaha :)
OdpowiedzUsuń