Wytrawna tarta z rukolą, szynką szwarcwaldzką, pomidorkami i mozzarellą

W taką pogodę można tylko spać, czytać książki albo zamknąć się w kuchni z "Trójką" i gotować :) Dzisiaj na specjalne życzenie prosta wytrawna tarta, która powala kompozycją kolorów, aż szkoda ją jeść, tak ładnie wygląda. U nas oczywiście zniknęła w 5 minut ;)
Składniki:
  • 1,5 szklanki maki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • garść rukoli
  • 7 kulek mozzarelli mini
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka oregano
Mąkę, jajko, posiekane masło, proszek do pieczenia i sól wrzucamy do miski i wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto wkładamy na 10 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik, kroimy szynkę, rukolę, pomidorki i mozzarellę. Ciasto możemy rozwałkować i wykładamy nim formę do tarty, dociskając mocno na brzegu i bocznych ściankach. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 15 minut od dołu 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy, smarujemy koncentratem z oregano na to szynka, rukola, pomidorki i mozzarella, zapiekamy jeszcze ok. 15-20 minut aż boki będą twarde w 200 stopniach termoobieg.


  OKIEM DIETETYKA  
Mąkę otrzymujemy z przemiału ziaren zbóż, głównie pszenicy, jęczmienia i żyta, czy też innych roślin tj. ryż, soja, kukurydza czy ziemniaki. W zależności od sposobu zmielenia ziarna otrzymujemy różnego rodzaju mąki. Mąka razowa nie jest oczyszczona z wartościowych dla nas produktów, w przeciwieństwie do mąki pszennej, tej białej, wypłukanej z wszystkiego co dla nas najważniejsze. Przy zmieleniu całego ziarna powstaje ciemna mąka, pełnoziarnista, bogata w błonnik, minerały i witaminy! Niestety najczęściej przez nas spożywana mąką biała powstaje z bielma ziarna, przez co jest pozbawiona tych cennych składników. Mąka razowa bogata jest w błonnik, żelazo, magnez oraz cynk, dlatego jeśli możemy w danej potrawie użyć mąki razowej powinniśmy zawsze ją wybierać dla naszego zdrowia :)

Komentarze

Popularne posty