Koktajl buraczkowo-marchwiowo-jabłkowy :)

Świetny sposób na dostarczenie sobie witamin i energii w pigułce! Po prostu pijąc kolorowe koktajle stajemy się zdrowsi w ciągu 5 minut! Kalkulując sok jednodniowy- 200 ml ok. 3 zł! Ja mam worek pysznych, słodkich buraków za 10 zł... jabłka za 0,99 zł/1 kg i marchewki z ogródka, czyli wychodzi jakieś sto razy taniej i smaczniej ;)


Składniki:
  • 5 buraków
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
Warzywa i owoce obieramy, wyciskamy w sokowirówce. Sok najlepiej od razu wypić :)
Moje buraki były słodkie, jeśli wasz koktajl będzie mało słodki można dodać łyżeczkę cukru trzcinowego :)


 OKIEM DIETETYKA 
Idealne II śniadanie nie tylko dla osób na diecie. Takie buraczane koktajle powinny pić osoby z anemią, ponieważ buraki są doskonałym źródłem żelaza! najbardziej charakterystyczne objawy anemii to osłabienie, ospałość, bóle głowy, omdlenia, wypadanie włosów, słabe, cienkie włosy, bladość skóry, kruche, łamliwe paznokcie. Często zaczynamy od faszerowania się suplementami diety, tabletkami, skrzypami, jak boli głowa to pijemy kawę, a może warto sprawdzić swój poziom żelaza i wszystkie problemy się rozwiążą :) Jeśli okaże się, że mamy anemię, czyli niedokrwistość należy naszą dietę wzbogacić w produkty bogate w żelazo tj. buraki (1,7 mg/100g), ziemniaki (7,04mg/100g), pietruszka korzeń (1,1mg/100g), wołowina polędwica (3,1mg/100g) wątróbka (6,5-30 mg/100g), pestki dyni (8,07mg/100g), nasiona słonecznika (6,8mg/100g), sezam (14,8mg/100g), orzechy nerkowca (6,68mg/100g), siemię lniane(5,7mg/100g), otręby (10,6mg/100g), soja (8,9mg/100g), fasola biała(6,9mg/100g), groch (4,7 mg/100g) soczewica czerwona (5,8mg/100g), kiełki pszenicy(6,26mg/100g), suszone morele (3,6mg/100g), suszone śliwki(1,5mg/100g), jaja indyka (4,1mg/100g), nasiona kminu( 66,36mg/100g), selera (44,9 mg/100g), liście pietruszki (5,0mg/100g) koper ogrodowy (2,7 mg/100g) kurkuma (41,4mg/100g) oraz wodorosty(8,9mg/100g) :) Od lat zachwalany szpinak ma zaledwie 2,8mg/100g żelaza! Dlaczego żelazo jest takie ważne? Ponieważ żelazo jest podstawowym składnikiem hemoglobiny, dostarczającej tlen do wszystkich komórek naszego ciała! Przy jego niskim poziomie może dochodzić do niedotlenienia i omdleń. Jest także składnikiem mioglobiny. Dzięki niemu krew jest czerwona. Żelazo nie występuje w wolnej postaci w organizmie, jest transportowane w postaci transferyny, a magazynowane w wątrobie w postaci ferrytyny (nieszkodliwa forma żelaza, łatwo przyswajalna). Zapotrzebowanie na żelazo jest różne, zależy od wieku i płci, przyjmuje się średnio 10 mg dla mężczyzn i 20 mg/ dzień dla kobiet. Do jego niedoborów może dojść u osób po zabiegach operacyjnych, kobiet w ciąży, karmiących, w wyniku zaburzeń wchłaniania, w wyniku zwiększonego zapotrzebowania na żelazo lub zwiększonej jego utraty. Zaburzenia wchłaniania takie jak niedokrwistość często są uwarunkowane genetycznie. Sami nie powinniśmy przyjmować żelaza, bez uzgodnienia dawki z lekarzem. Możemy jedynie zmienić swoją dietę, na bogatszą w żelazo, co w gruncie rzeczy nie jest trudne :)

Komentarze

Popularne posty