Przejdź do głównej zawartości
Krem z dyni z koperkiem i papryczką chilli
Jeden z moich ulubionych kremów, czyli krem z dyni. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny, a do tego bardzo małokaloryczny !
... zapomniałam dodać, że po miseczce takiego kremu zapominamy o jedzeniu na dobre 3 godziny. Nasyci nas, a przy tym nie dostarczy zbyt wielu kalorii, czyli zupa-marzenie!
Składniki (średni garnek):
- bulion warzywny lub mięsny
- ząbek czosnku, łyżeczka imbiru, sól, pieprz, słodka papryka, sok z cytryny, łyżeczka cukru trzcinowego, zioła prowansalskie
Dynię, marchewki i ziemniaki obieramy i gotujemy w bulionie lub w wodzie. Czosnek podsmażamy na oliwie (ja dałam ostrą), dorzucamy cebule i małą papryczkę chilli pokrojone w drobną kosteczkę. Jak warzywa zmiękną odlewamy trochę wody do miseczki i blenderujemy. Dorzucamy cebulę z czosnkiem i papryczką, dokładamy łyżkę pasty paprykowej i przyprawy: łyżeczka startego imbiru, łyżeczka cukry trzcinowego, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, sok z cytryny, zioła prowansalskie i sporo koperku. Zupa musi być gęsta i delikatnie ostra. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest zbyt gęsta doleawy wywaru, który wcześniej odlaliśmy do miseczki.
Na małej patelni podprażamy pestki dyni, posypujemy na górze.
OKIEM DIETETYKA
Przy daniu risotto z dynią i grzybami w curry
(http://dietetyczne-gotowanie.blogspot.com/2014/08/risotto-z-dynia-i-grzybami-w-curry.html) opisywałam już wspaniałe właściwości dyni, tutaj jeszcze raz podkreślę jej bardzo niską kaloryczność i dużą zawartość karotenoidów. Krem jest pyszny i rozgrzewający, wspaniały na jesienne zimne wieczory...
fantastyczna!
OdpowiedzUsuńmmm rewelacja, uwielbiam krem z dyni :)
OdpowiedzUsuńJa też, ale trzeba je mocno przyprawiać, żeby nie smakowały jak Gerberki ;)
OdpowiedzUsuńzupa oczywiście musi smakować genialne! i zdjęcie jest fantastyczne, takie jesienne - od razu poczułam ten klimat :)
OdpowiedzUsuń