Jajka faszerowane twarożkiem, papryką, szczypiorkiem i pieczarkami

Można zjeść jajka gotowane bez majonezu? Można, tylko trzeba go czymś zdrowszym zastąpić :) Ja proponuję jajka faszerowane, do których nie potrzeba już żadnych dodatków... no może kawałek pełnoziarnistego pieczywa i energia na cały poranek zapewniona.
Składniki:
  • 2 jajka
  • 3 pieczarki
  • 1/2 papryki słodkiej
  • 50g twarogu półtłustego
  • szczypiorek
  • łyżeczka oleju
  • sól, pieprz, papryka słodka
Jajka gotujemy na twardo ok. 8 minut w osolonej wodzie. Obieramy, kroimy na pół, oddzielamy żółtka do osobnej miseczki, ugniatamy je widelcem, dodajemy twarożek i podsmażone starte na tarce pieczarki z papryką pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, całość przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wypełniamy farszem białka :) Na górę posypujemy jeszcze szczypiorkiem.
Jeśli zjemy do jajek kromkę chleba słonecznikowego 40g to musimy doliczyć ok. 90 kcal. Zjadamy z pomidorkami koktajlowymi. 
OKIEM DIETETYKA
Jajka- nie ma lepszego śniadania, niż to na bazie jajek, czy to jajecznica, jajka gotowane, czy omlety wszystko jest pyszne i dostarcza energii na długo. Do tego jajka są jednymi ze zdrowszych produktów, które powinny gościć w naszej diecie! Zawierają w sobie pełnowartościowe białko, niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, dodatkowo cenne dla naszego wzroku lecytynę i luteinę. Niech się biją w pierś "naukowcy", którzy rozpowszechnili nieprawidłowe informacje o jajkach, żeby ich unikać w diecie bo podnoszą cholesterol.... po paru latach szybciutko się z tego wycofali, bo cholesterol z jaja a bardziej z żółtka, nie podnosi poziomu cholesterolu w naszym organizmie! Codziennie jedno jajko nikomu nie zaszkodzi... à propos, widziałam kiedyś wywiad z panią, która miała 103 lata, dziennikarz zapytał ją o receptę na długowieczność, a Pani odpowiedziała, że "codziennie je jedno jajko i kieliszeczek czegoś mocniejszego przed snem" na dobry sen... ;) może jest w tym trochę prawdy ;) Najzdrowsze są jaja od kur z wolnego wybiegu, oznakowane jako 0 i takie powinniśmy wybierać, ze względu na wartość odżywczą jaja, ale i lepsze warunki do życia dla kurek :) więcej o składzie jajek pisałam w poście (http://dietetyczne-gotowanie.blogspot.com/2014/03/jajka-jaja-jajeczka.html)

Komentarze

  1. Jadłam dziś z rodzinką na śniadanie... Pychaaaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny ten blog i ciekawe treści

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  4. Często wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie. Pysznie to na zdjęciach wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny blog, polecam wszystkim zainteresowanym tematem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajka są dobre pod każdą postacią, ja bardzo lubię po tatarsku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty