Krem dyniowo-kurkowy

Poszłam na całość, albo będzie pyszne albo do wyrzucenia i nikomu o tym nie powiem ;) Jednak wyszło bardzo przepysznie, na pewno jeszcze kiedyś powtórzę ten eksperyment ;) Idealne połączenie kolorów, sezon na dynie i na kurki, to nie mogło się nie udać. Spróbujcie sami!
 
Składniki (4 miseczki):
  • 350g dyni hakkaido
  • 300g kurek
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 500 ml wody lub wywaru 
  • garść pietruszki
  • garść migdałów
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka imbiru
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, naturalna przyprawa do rosołu
Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę, gotujemy w niewielkiej ilości wody (lub wywaru), przez ok. 10-15 minut. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle, po chwili dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki, chwilę całość dusimy. Odlewamy część wody z dyni do miseczki, dorzucamy do garnka kurki z cebulą, wszystko blenderujemy. Dodajemy 2 łyżki jogurtu i przyprawy. Krem musi być gęsty i ostry (pieprz i imbir).  Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy wywaru, lub wcześniej odlanej wody z dyni. Na patelni prażymy płatki migdałowe z pestkami dyni. Na górę każdej miseczki wrzucamy garść natki pietruszki i garść podprażonych płatków i pestek.
         Aromat roznosi się po całym domu, do tego ten kolor, aż chce się jeść oczami!
 OKIEM DIETETYKA 
Po miseczce takiego gęstego kremu zapomnimy o jedzeniu na dobre 3 godziny. Jest on bardzo smaczny i sycący, nie "przeleci" przez nas jak niektóre "wodne zupy", ale wypełni żołądek na długo. Co najfajniejsze ma on w sobie bardzo mało kalorii, bo 100g dyni to zaledwie 28 kcal, 100g kurek to 32 kcal, 100g jogurtu bałkańskiego to 117 kcal, ale my dodajemy do zupy dwie łyżki czyli ok. 60g, to daje ok. 70 kcal, cebula 70g- 21 kcal, migdały 5g- 28 kcal, 5g pestek dyni- 27,8 kcal, 5g masła- 35 kcal. Podliczając, cały garnek zupy to zaledwie 400 kcal! Idealny krem dla osób na diecie i nie tylko :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty