Pasta z jajek i awokado

Witajcie po przerwie :) zamieszanie ciągle coś się dzieje, nie ma czasu na nowe posty... postaram się poprawić. Może słońce i ładna pogoda zainspirują mnie do tworzenia nowych przepisów :)
Dzisiaj mam dla Was pyszne, zdrowe śniadanie. Proste jak zawsze i bardzo odżywcze.
Pasta z jajek i awokado z papryczką chilli i cebulką ... mniam mniam 


Składniki (na 4 osoby) można zrobić pół porcji:
  • 5 jajek
  • 1 awokado
  • 1 cebula czerwona lub dymka
  • 1 papryczka chilli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka majonezu
  • na górę koniecznie coś zielonego szczypiorek, koperek, pietruszka kolendra :)

Jajka gotujemy na pół miękko pół twardo ;) czyli po wyjęci z lodówki chwilę czekamy, posypujemy solą, zalewamy gorącą wodą i od momentu wrzenia mierzymy 7 minut. Żółtko ma być delikatnie płynne. (Najzdrowsze są jajka na miękko, ale ciężko jest je zetrzeć). Jajka obieramy, trzemy na grubych oczkach. Awokado tak samo, skrapiamy delikatnie cytryną. Papryczkę i cebulkę kroimy drobniutko. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeby nie dawać dużo majonezu dajemy oliwę z oliwek, majonezu płaska łyżeczka. Mieszamy, podajemy na zdrowym żytnim chlebie na zakwasie lub na dużym kawałku papryki :)


Komentarze

  1. Ekstra pomysł! Pasty do kanapek są super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie, a awokado warto jeść jak najczęściej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty