Przejdź do głównej zawartości
Pasta z jajek i awokado
Witajcie po przerwie :) zamieszanie ciągle coś się dzieje, nie ma czasu na nowe posty... postaram się poprawić. Może słońce i ładna pogoda zainspirują mnie do tworzenia nowych przepisów :)
Dzisiaj mam dla Was pyszne, zdrowe śniadanie. Proste jak zawsze i bardzo odżywcze.
Pasta z jajek i awokado z papryczką chilli i cebulką ... mniam mniam
Składniki (na 4 osoby) można zrobić pół porcji:
- 5 jajek
- 1 awokado
- 1 cebula czerwona lub dymka
- 1 papryczka chilli
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majonezu
- na górę koniecznie coś zielonego szczypiorek, koperek, pietruszka kolendra :)
Jajka gotujemy na pół miękko pół twardo ;) czyli po wyjęci z lodówki chwilę czekamy, posypujemy solą, zalewamy gorącą wodą i od momentu wrzenia mierzymy 7 minut. Żółtko ma być delikatnie płynne. (Najzdrowsze są jajka na miękko, ale ciężko jest je zetrzeć). Jajka obieramy, trzemy na grubych oczkach. Awokado tak samo, skrapiamy delikatnie cytryną. Papryczkę i cebulkę kroimy drobniutko. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeby nie dawać dużo majonezu dajemy oliwę z oliwek, majonezu płaska łyżeczka. Mieszamy, podajemy na zdrowym żytnim chlebie na zakwasie lub na dużym kawałku papryki :)
Ekstra pomysł! Pasty do kanapek są super ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, a awokado warto jeść jak najczęściej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pastę z awokado. Koniecznie muszę spróbować tego przepisu!
OdpowiedzUsuńJa na tym blogu na pewno zostanie na dłuzej.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń