Pasztet w wersji light, czyli na bazie kurczaka i warzyw, z dodatkiem boczku i wątróbki dla smaku ;) Jest tak pyszny, że nie można się nim znudzić, ja jadłam go przez cały tydzień w połączeniu z ogórkami małosolnymi smakuje idealnie, nawet moje ukochane jajka poszły na bok ;)
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 3 całe nogi z kurczaka
- 0,4 kg boczku
- 0,3 kg wątróbek z kurczaka
- 10 marchewek
- 3 pietruszki
- 4 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz
- żurawina
Mięso i obrane warzywa wkładamy do ciepłej wody, gotujemy 1,5 godziny.
Dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie. Na ostatnie 10 minut
wkładamy wątróbki, żeby się tylko sparzyły.
Mięso i warzywa mielimy w
maszynce do mięsa dwa razy, dodajemy ok. 2 szklanki bulionu, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Można
dodać małą paczkę żurawiny. Foremki smarujemy masłem posypujemy kaszą
manną. Wypełniamy foremki, posypujemy żurawina na górze, pieczemy godzinę na termoobiegu. Można
przykryć folią na pierwsze 20 minut, żeby się nie zrobiła skorupa z
góry.
Część pasztetu można zamrozić.
Komentarze
Prześlij komentarz