Przejdź do głównej zawartości
Chrupiące placuszki z kaszy jaglanej, pora i marchewki
Nie przypuszczałam, że wyjdą tak przepysznie ! Pełna improwizacja zakończyła się sukcesem, kiedy z moją siostrą wymyślałyśmy obiad, a do dyspozycji została nam kasza i warzywa z ogródka... Ostatnio były placki z cukinią, teraz czas na kaszę i pora!
Składniki:
- woreczek kaszy jaglanej
- 2 małe pory
- 10 małych marchewek
- 1 mała cebula
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 2 jajka
- pół szklanki mąki (dosypać jakby się nie trzymały)
- łyżeczka curry
- sól, pieprz,
- łyżeczka czarnuszki ( niekoniecznie, my akurat miałyśmy z Jarmarku Dominikańskiego)
Kaszę podprażamy na patelni, po chwili podlewamy wodą z odrobiną soli. Pory i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, marchewki blenderujemy! (to jest hit! nie trzeba jej ścierać na tarce). Wszystko mieszamy z jajkami, mąką, curry i przyprawami. Smażymy na oliwie formułując w okrągłe placki. Z dwóch stron na złoty kolor :)
Podajemy z surówką z 1 marchewki i 1 jabłka lub sosem czosnkowym (jogurt, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie)
Smacznego!
OKIEM DIETETYKA
Dlaczego warto dodać łyżeczkę czarnuszki?
Ma ona mnóstwo wspaniałych właściwości, poza tym że przyspiesza procesy trawienne, także odkaża przewód pokarmowy i przyśpiesza tworzenie żółci. Dodatkowo posiada właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, odtruwające i uspokajające! Polecana w chorobach krtani, gardła, przy przeziębieniach ale także w chorobach nerek, wątroby i chorobie wrzodowej. Warto ją dodawać do wszystkich potraw :)
Czaję się własnie na kasze jaglaną :) i chyba wykorzystam Twój przepis bo placuszki wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńU mnie były kotleciki z kaszy, niedługo spróbuję placków :)
OdpowiedzUsuńŚWIETNY POMYSŁ :)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pyszne i chrupiące :)
OdpowiedzUsuńJaglanka w każdej wersji jest super. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie warzywne placuszki, najlepiej jeszcze jak mają chrupiące dodatki w postaci ziaren :)
OdpowiedzUsuń