Cannelloni faszerowane kaszą z warzywami, zalane pomidorami :)
Pyszny wegetariański obiad! Coraz częściej w okresie letnim robię obiady bez dodatku mięsa i jestem z nich bardzo zadowolona. Zjadając taki obiad po prostu czuję, jak od kaszy i warzyw robię się zdrowsza, bo pochłaniam witaminy i składniki mineralne w dużych ilościach, tym bardziej że większość warzyw jest z naszego ogródka. Niżej znajdziecie przepis na pyszny, zdrowy obiad. Ja się najadłam samym farszem bo był tak pyszny, że nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać. Świetny pomysł na lunchbox- kasza jaglana z warzywami- jednak w formie obiadu polecam zrobić całe danie, czyli rurki faszerowane zapieczone pod pomidorami z bazylią i czosnkiem.
Składniki:
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 250g pieczarek
- 1 mała cukinia
- 5 średnich marchewek
- 1 cebula
- 1 mała papryka
- 16 rurek cannnelloni
- kartonik przetartych pomidorów
- 5 kulek mozzarella light
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia, czosnek, sól, pieprz, cukier, papryka słodka, oregano
Zacznijmy od włożenia makaronu cannelloni do parowaru, żeby był miękki. Następnie w dużym woku podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę, starte na tarce marchewki, cukinię i pieczarki. Wszystko razem smażymy. Na osobnej patelni podprażamy kaszę jaglaną, podlewamy wodą i gotujemy z odrobiną soli. Kaszę dodajemy do warzyw, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Makaron wypełniamy farszem (starczy na ok. 20 rurek). Osobno przygotowujemy sos pomidorowy-do przetartych pomidorów wciskamy dwa ząbki czosnku i sporo pokrojonej drobno świeżej bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i łyżeczką słodkiej papryki. rurki układamy w natłuszczonym naczyniu. Całość zalewamy sosem, na górę układamy kawałki mozzarelli. Zapiekamy ok. 20 minut na termoobiegu w 180 stopniach. Jeśli nie mamy parowaru, można cannelloni trochę podgotować, ale ostrożnie żeby się nie rozkleił. Jeśli makaron wydaje się twardy to dłużej zapiekamy i sprawdzamy patykiem do szaszłyków czy wbija się z łatwością.
Danie które chce się jeść oczami.
Mniam...
Warzywa z kaszą są idealnym połączeniem na II śniadanie do pracy :) spakowane w lunchbox, nawet na zimno super smakują :)
OKIEM DIETETYKA
Jedna porcja rurek dostarczy nam około 400 kalorii. Makaron i kasza dodadzą nam energii (kasza- 4 łyżki ok. 150 kcal, makaron 4 rurki x 39, to jest 156 kcal) węglowodanów oraz cennego białka. Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych. Dodatek oliwy spełni zapotrzebowanie na zdrowe tłuszcze, natomiast przyprawy poprawią procesy trawienne. Dzięki sporej ilości węglowodanów najemy się na dobre 4 godziny, jednocześnie danie jest tak lekkie, że możemy iść po nim na długi spacer albo rower, bez uczucia zmęczenia, odbijania czy wzdęcia. Idealne na takie letnie dni.
Komentarze
Prześlij komentarz