Cukinia zapiekana (mozzarella, papryka, pomidorki koktajlowe, orzechy)
Szybka, pyszna kolacja, do tego mało kaloryczna ! Świetna alternatywa, jeśli nie chcemy na noc zapychać się chlebem (co wyjdzie nam na zdrowie). Kilka składników daje razem naprawdę fajny smak :)
Składniki (dla 2 osób):
Cukinie pokroić w plastry, posolić, popieprzyć, nasmarować oliwą z oliwek, ułożyć na dnie naczynia. Wolne miejsca wypełniamy papryką pokrojoną w paski. Na cukinii rozkładamy ser mozzarella pokrojony w cienkie plasterki. Na górę rzucamy pomidorki koktajlowe. wszystko posypujemy orzechami. Solimy, pieprzymy, posypujemy oregano i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut- termoobieg.
- 5 plastrów dużej cukinii
- 15 pasków papryki
- 5 pomidorków koktajlowych
- 5 kulek mozzarelli light
- garść orzechów włoskich lub mieszanki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, oregano, czosnek
Jedna porcja zawiera ok. 130 kcal, 6,1g białka, 6,7 tłuszczu i 13,3 węglowodanów
OKIEM DIETETYKA
Węglowodany złożone są dla nas najlepsze na śniadanie, w postaci ciemnego pieczywa, z pełnoziarnistej mąki czy płatków owsianych. Na obiad najlepiej spożywać dodatki w postaci kaszy gryczane, jaglanej, jęczmiennej, naturalnego ryżu, ziemniaków z pary bez sosów, czy makaronów z mąki pełnoziarnistej. Na II śniadanie i podwieczorek możemy zjeść trochę cukrów prostych w postaci owoców, natomiast na kolację nie powinno się jeść chleba.... co jest nie lada wyzwaniem! Wieczorem nasz metabolizm spowalnia, zjedzone przez nas węglowodany będą się dłużej rozkładały, jak dodatkowo pójdziemy szybko spać, czyli nie odczekamy 3-4 godzin po takiej kolacji to zamienią się one w tłuszczyk... czego byśmy z pewnością nie chcieli. Dlatego szczególnie teraz w okresie letnim, czyli kolorowym- warzywno-owocowym spożywajmy zdrowe, pyszne i kolorowe kolacje, do których już nie potrzeba chleba! Polecam cukinie zapiekaną pod różnymi postaciami :)
130kcal? nasz przewód pokarmowy nawet nie poczuje, że ma coś do strawienia ;) hihi
Komentarze
Prześlij komentarz