Przejdź do głównej zawartości
Rurki nadziewane warzywami, mielonym i ryżem
Jeden z moich ulubionych, tych "mniej zdrowych" obiadów, bez których życie straciłoby sens ;) hihi no bez przesady, ale raz nie zawsze można trochę zaszaleć. Niestety nie widziałam jeszcze razowych rurek, no i wszystko zalane jest śmietaną z jogurtem, jajkiem i serem, co znacznie podwyższa kaloryczność potrawy. Idealne danie dla pietruszek :)
Składniki:
- 0,5 kg mielonego
- woreczek ryżu naturalnego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 papryka
- 5 łyżek keczupu włocławek
- paczka makaronu cannelloni
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- garść starkowanego sera
- 5 g masła do nasmarowania naczynia
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Mięso podsmażamy na oleju rzepakowym, doprawiając pieprzem i solą. Ryż gotujemy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę podsmażamy, dorzucamy pokrojoną paprykę i startą marchewkę. Jak warzywa zmiękną dorzucamy mięso i ryż. Dodajemy keczup, paprykę słodką, ostrą, sól i pieprz. Smakujemy i doprawiamy. Makaron gotujemy na parze, żeby był bardziej miękki. Rurki napychamy farszem i układamy w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Rurki zalewamy rozbełtanym jajkiem ze śmietaną, jogurtem, serem, solą i pieprzem. Zapiekamy ok. 40 minut w temp. 170 stopni, aż makaron zmięknie.
Przepychota :)
Komentarze
Prześlij komentarz