Przejdź do głównej zawartości
Lekka sałatka z arbuza, fety i rukoli
Idealne II śniadanie na taki upalny dzień jak dziś, świetna, lekka i orzeźwiająca sałatka, o ciekawym połączeniu smaków i kolorów.... :)
Musicie ją jutro zrobić, jak już ma się wszystkie składniki, to przygotowanie zajmuje 5 minut !
Składniki:
- łyżeczka octu balsamicznego
Arbuza, fetę i pomidorki kroimy w kostkę. Rukolę drzemy na małe kawałki. Słonecznik i rodzynki podprażamy na suchej patelni. Ocet mieszamy z miodem, polewamy całość. Proponuję bardziej rozdrobnić fetę ;)
OKIEM DIETETYKA
Arbuzy to wspaniałe owoce
na takie upalne dni jak dzisiejszy. Przez dużą zawartość wody ugaszą nasze pragnienie,
ale także uzupełnią elektrolity naszej krwi. Szczególnie polecane osobom na
diecie, ze względu na bardzo dużą zawartość wody (92%) są małokaloryczne. Zawierają w sobie utleniacze, hamujące
procesy starzenia się skóry i rozwój komórek nowotworowych. Idealne dla osób z problemami sercowymi, ponieważ
przez sporą zawartość witaminy A,C oraz potasu i cytruliny obecnej w miąższu i
skórce arbuza, obniżają ciśnienie krwi oraz pomagają zwalczyć
hipertriglicerydemię. Zawierają w sobie
cenne karotenoidy oraz likopen, przeciwutleniacz pomagający zwalczyć wolne
rodniki oraz regulować gospodarkę cholesterolu we krwi. Pomimo swojej niskiej kaloryczności 30
kcal/100g, nie jest to owoc polecany cukrzykom, ponieważ zawiera dużo cukrów
prostych, które podnoszą poziom glukozy we krwi.
Komentarze
Prześlij komentarz