Papryka faszerowana kaszą jaglaną z warzywami z parowaru

Dodając wszystkie składniki po kolei trochę się martwiłam jak to będzie razem smakowało, jednak jeśli dodaję to na bloga to znaczy, że musiało być dobre ;)
Lekki, wegetariański obiad w pięknych kolorach i jeszcze piękniejszym smaku. 
  Składniki:
  • 3 duże papryki
  • woreczek kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 6 pieczarek
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki keczupu włocławek
  • 3 kulki sera mozzarella light
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie 
Paprykom odcinamy kapelusze, oczyszczamy z gniazd nasiennych, wkładamy do parowaru, żeby zmiękły, w trakcie kiedy my będziemy przygotowywać farsz.
Farsz: kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni, jak zacznie się delikatnie rumienić podlewamy wodą, odrobinę solimy, czekamy aż spęcznieje. Na osobnej patelni podsmażamy na oliwie z oliwek cebulę, dodajemy marchewkę, pieczarki, na końcu pomidory. Dodajemy 3 łyżki keczupu oraz kaszę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością ulubionych ziół.
Papryki wypełniamy farszem, na górę kładziemy ser mozzarella pokrojony w cienkie plasterki, gotujemy koło 10-15 minut w parowarze, aż zmiękną.





OKIEM DIETETYKA
ZAKWASZENIE
.
Ostatnio często słyszymy to słowo, najczęściej chodzi o zakwaszony organizm, co to właściwie oznacza? Zakwaszenie organizmu wynika z długotrwałego zachwiania równowagi kwasowo- zasadowej naszego organizmu. Czyli stosunku substancji kwasotwórczych do tych zasadowych.  Niestety większość produktów spożywczych, które spożywamy jest zakwaszających, dołączając do tego kawę, alkohol, papierosy nie pomagamy sobie w odkwaszaniu.  Nasz organizm próbuje utrzymać równowagę kwasowo- zasadową poprzez bufory we krwi, dzięki którym krew może transportować różne substancje bez zmiany jej pH,  poprzez usuwanie dwutlenku węgla przez płuca oraz usuwanie kwasów przez nerki z moczem.  Jeśli przewaga procesów kwasotwórczych długo utrzyma się w naszym organizmie przestaje on sobie z tym radzić. Wtedy pojawiają się takie objawy jak:  zmęczenie, lęk, apatia, przewlekłe bóle głowy, osłabienie, problemy ze skórą, układem trawiennym, zaparcia, kwaśnie odbijania, wrzody żołądka, złogi (składające się z soli wytrąconych z kwasów)zrezygnowanie, niechęć, spadek libido, ogóle przemęczenie, przyśpieszone procesy starzenia, wypadanie włosów, czy dolegliwości ze strony trzustki, pęcherzyka żółciowego, wątroby, nerek oraz stawów. Co wtedy zrobić? Musimy oczyścić nasz organizm, jest na to wiele sposobów. Zacznijmy od eliminacji ciężkostrawnych produktów takich jak mięso, bigosy, panierki, fast-foody, napoje gazowane oraz żywność wysoko przetworzoną. W diecie odkwaszającej podstawę stanowią warzywa i owoce, bo właśnie one dostarczają naszemu organizmowi zasad.  Po przebudzeniu dobrze jest się napić ciepłej wody z cytryną, oczyści ona nasz przewód pokarmowy oraz pobudzi soki trawienne. Nie zapominajmy o zdrowych śniadaniach na bazie płatków owsianych czy kromki pełnoziarnistego pieczywa, nadal z przewagą warzyw i owoców.  Pamiętajmy o produktach fermentowanych (kiszona kapusta, ogórki, jogurty, kefiry), poprawią one rozwój naszej mikroflory jelitowej.  Na obiad jedzmy sałatki warzywne, owocowe , kaszę jaglaną, kawałek drobiu czy ryby ma być jedynie dodatkiem, dodatek tłuszczu powinny stanowić oliwa z oliwek lub olej lniany lub rzepakowy. Możemy dodawać różne przyprawy, ostre pomogą w oczyszczeniu, imbir rozgrzeje, kurkuma- wspomoże trawinie i odporność, zioła również oczyszczą i wspomogą nasz przewód pokarmowy w trawieniu.  Nie zapominajmy o płynach!  Najlepszym, najbardziej naturalnym i najłatwiej przyswajalnym płynem, a do tego bezkalorycznym jest WODA. Podczas oczyszczenia staraj się wypijać minimum 2 litry czystej wody na dzień. Wspaniałe właściwości ma również herbata zielona oraz czerwona. Możemy też zaparzyć sobie czystek. Unikajmy kawy, jeśli nie możemy bez niej żyć to postarajmy się ograniczyć do 1 filiżanki- nigdy na pusty żołądek! Cudownym oczyszczającym, a zarazem zdrowotnym napojem są wszelkiego rodzaju koktajle warzywne. Na czas detoksu eliminujemy całkowicie cukier i sól z naszej diety. Oczyszczanie powinno trwać od 1 do dwóch tygodni, nie dłużej.  Na pewno poczujemy się lepiej, odzyskamy wigor i chęć do życia, polecam wszystkim! Szczególnie teraz w wakacyjnym okresie kiedy stragany uginają się pod koszami warzyw i owoców- nie ma lepszego momentu.
 
  • PRODUKTY ZAKWASZAJĄCE- kawa, alkohol, jaja, sery, twarogi, mięso, podroby, jasna mąka, ryż, sztuczne słodziki, kakao, czekolada, czarna herbata
  • MNIEJ ZAKWASZAJĄCE- ryby, jaja, chleb żytni, ryz brązowy, makaron pełnoziarnisty, płatki zbożowe
  • PRODUKTY ALKALIZUJĄCE- ziemniaki, warzywa, owoce, mleko, zioła, grzyby, woda mineralna, otręby, produkty orkiszowe,
  • PRODUKTY OBOJĘTNE- orzechy włoskie, masło, olej

Komentarze

  1. Super, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zastanawiałam się jak w dietetyczny sposób wykorzystać kaszę jaglaną z którą w zasadzie nie miałam wcześniej do czynienia. Odnośnie wody w diecie, przeczytałam gdzieś, że przed każdym posiłkiem, pół godziny wcześniej warto wypić szklankę wody z cytryną, staram się tak czynić i faktycznie mam wrażenie, że bez specjalnych wysiłków tracę na wadze i skóra stała się chyba bardziej nawodniona.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i smaczna w każdej postaci, idealna dla odkwaszenia organizmu. Co do tej wody to prawda, warto pić ją pół godziny przed lub po posiłku, ale nie w trakcie :) dobre nawodnienie to podstawa, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rany tak mnie zainspirowałaś tym paprykowym obiadem, że od razu poleciałam do sklepu po składniki :D wyszło PRZEPYSZNIE :) dziękuję za pomysł :) aczkolwiek dodałam jeszcze pietruszkę. Mniam. Pozdrawiam Madzia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty