Owsianka z jabłkiem, cynamonem i orzechami

Idealne śniadanie na zimne jesienno-zimowe poranki, czyli owsianka na ciepło z tartymi jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. 
Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 małe jabłka
  • garść orzechów włoskich 
  • łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
Mleko wlewamy do rondelka, dorzucamy płatki, gotujemy na małym ogniu. Orzechy blenderujemy, albo siekamy, jabłka obieramy i ścieramy na tarce, dorzucamy do gotujących się płatków. Dodajemy łyżeczkę miodu i cynamon. Czekamy, aż płatki zmiękną, a całość zgęstnieje. Przelewamy do miseczki, uważamy żeby się nie poparzyć :)
 
OKIEM DIETETYKA
Owsianka jest jednym z najlepszych śniadań jakie możemy zjeść :) Bardzo zdrowa i pożywna. Węglowodany złożone dostarczą nam energii na cały poranek i błonnika, co sprawi, że nie będziemy szybko głodni. Mleko dostarczy nam białka, tłuszczu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Orzechy włoskie dodadzą energii, poprawiając pracę naszego mózgu od rana! Zamiast cukru, dodajemy miód, który jest jego zdrowszym zamiennikiem. Całość dostarczy nam ok. 400 kalorii.


Komentarze

  1. świetna owsianka! po takim śniadaniu miałabym energię na cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo syta, ciężko całą zjeść, ale energii dostarcza rzeczywiście sporo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie owsianki mogę jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty