Risotto grzybowo- koperkowe z kurczakiem

Bardzo proste danie, idealny obiad do przygotowania jesienną porą, kiedy grzyby jeszcze rosną w lesie, albo już się suszą w suszarce czy nad piecem :) bardzo fajnie jest dodać ryż arborio do tej potrawy, który gotujemy w bulionie.
Składniki:
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 50g grzybów 
  • 1 cebula
  • garść koperku
  • olej rzepakowy
  • czosnek, sól, pieprz
Ryż gotujemy w woku w bulionie, aż spęcznieje. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek z grzybami. Na osobnej patelni podsmażamy piersi kurczaka. Wszystko razem mieszamy, posypujemy solą, pieprzem, doprawiamy ulubionymi ziołami, na koniec dodajemy sporo zielonego koperku. 


OKIEM DIETETYKA
Ryż- dlaczego warto jeść ryż? Ponieważ jest on cennym źródłem węglowodanów złożonych, które powinny być głównym źródłem energii, a do tego nie zawiera w sobie glutenu. Dodatkowo jest on cennym źródłem potasu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniwoego, oraz magnezu i witamin z grupy B, które poprawiają pracę układu nerwowego i koncentrację, z kolei żelazo i cynk pomoagają utrzymać prawidłową odporność oraz zapobiegają wypadaniu włosów. Podobnie witamina E, która również znajduje się w ryżu poprawi wygląd naszej cery, włosów i paznokci. Nie zapominajmy o błonniku, który przyspiesza pracę przewodu pokarmowego. Lepiej wybierać ryż brązowy, paraboiled czy dziki, są one bogatsze w wyżej wymienione składniki, niż ryż biały. Mogą go spożywać osoby nietolerujące glutenu, ponieważ nie zawiera on tego białka, oraz osoby na diecie lekko strawnej, ponieważ powoli się wchłania przez co dostarcza energii na dłużej. W przypadku biegunki, lepiej spożywać ryż biały, rozgotowany np. z marchewką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty