Pieczony pstrąg z pieczarkami i cebulką

Dawno nie było ryb, co powiecie na pstrąga z pieczarkami i cebulką ? Kiedyś nie lubiłam ryb, na szczęście mi się odmieniło, ponieważ to samo zdrowie :) Problemem może być kupienie dobrej ryby, dlatego warto zamawiać je od osób, które jeżdżą na połowy i mrozić samemu. 
Składniki:
  • 2 pstrągi
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 5 ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • koperek
  • kapusta pekińska
  • marchewka
  • papryka
  • koperek
  • suszone pomidory
  • słonecznik
Ryby oczyszczamy, posypujemy solą, obtaczamy w mące podsmażamy na oleju rzepakowym z każdej strony. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy z pokrojonymi pieczarkami. Rybę z pieczarkami i cebulką przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroimy w talarki, podgotowujemy ok. 12 minut, układamy w naczyniu, olewamy oliwą i posypujemy przyprawą do ziemniaków, wkładamy również do piekarnika. Całość pieczemy ok 25 minut.  Kapustę kroimy drobno, marchewkę ścieramy na tarce, paprykę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy pokrojone suszone pomidory i podprażony słonecznik, oliwę, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.

OKIEM DIETETYKA
OKIEM DIETETYKA
Pstrąg- jest jedną ze smaczniejszych ryb słodkowodnych, można go przygotowywać na wiele sposobów, do tego jest niskokaloryczny. Najlepiej jest wybierać ryby małe, bo te nie są przekarmione i stare. Pstrąg zawiera w sobie kwasy omega-3, zalecane w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, oraz łatwo przyswajalne  pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, witaminę D oraz selen, fosfor, wapń, magnez, żelazo i potas. Zalecane jest spożywanie ryb 3 razy w tygodniu.

Komentarze

Popularne posty