Pieczony pstrąg z pieczarkami i cebulką
Dawno nie było ryb, co powiecie na pstrąga z pieczarkami i cebulką ? Kiedyś nie lubiłam ryb, na szczęście mi się odmieniło, ponieważ to samo zdrowie :) Problemem może być kupienie dobrej ryby, dlatego warto zamawiać je od osób, które jeżdżą na połowy i mrozić samemu.
Składniki:
Ryby oczyszczamy, posypujemy solą, obtaczamy w mące podsmażamy na oleju rzepakowym z każdej strony. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy z pokrojonymi pieczarkami. Rybę z pieczarkami i cebulką przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroimy w talarki, podgotowujemy ok. 12 minut, układamy w naczyniu, olewamy oliwą i posypujemy przyprawą do ziemniaków, wkładamy również do piekarnika. Całość pieczemy ok 25 minut. Kapustę kroimy drobno, marchewkę ścieramy na tarce, paprykę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy pokrojone suszone pomidory i podprażony słonecznik, oliwę, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.
- 2 pstrągi
- 1 cebula
- 10 pieczarek
- 2 łyżki mąki
- 5 ziemniaków
- oliwa z oliwek
- koperek
- kapusta pekińska
- marchewka
- papryka
- koperek
- suszone pomidory
- słonecznik
OKIEM DIETETYKA
OKIEM DIETETYKA
Pstrąg- jest jedną ze smaczniejszych ryb słodkowodnych, można go przygotowywać na wiele sposobów, do tego jest niskokaloryczny. Najlepiej jest wybierać ryby małe, bo te nie są przekarmione i stare. Pstrąg zawiera w sobie kwasy omega-3, zalecane w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, oraz łatwo przyswajalne pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, witaminę D oraz selen, fosfor, wapń, magnez, żelazo i potas. Zalecane jest spożywanie ryb 3 razy w tygodniu.
Komentarze
Prześlij komentarz