Domowe suszone pomidory

Uwielbiam suszone pomidory, dodają każdej potrawie charakterystycznego smaku i wspaniałego koloru. Te w sklepie najtańsze nie są, jednak domowy wyrób też tanio nie wychodzi, bo musimy zainwestować w oliwę z oliwek do zalania słoików, ale warto bo wszystko co domowe jest najlepsze no i oczywiście dla samej satysfakcji, że zrobiliśmy je sami )
Składniki:
  • podłużne pomidory
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
Pomidory kroimy wzdłuż na połówki, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, wkładamy do piekarnika 3-4 blaszki na raz. Ustawiamy temperaturę ok. 100 stopni i termoobieg. Suszymy w ten sposób prze ok. 6-8 godzin przy uchylonym piekarniku, co jakiś czas zmieniając kolejność blaszek. Jak pomidory będą suche możemy je przełożyć do słoiczka i dodawać do potraw w tej postaci. Jeśli chcemy je zaprawić, to do słoika wkładamy pomidory, ząbek czosnku i kilka listków bazylii, całość zalewamy gorącą oliwą z oliwek, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. 


OKIEM DIETETYKA
Suszone pomidory dodadzą potrawie wspaniałego smaku, włoskiej nuty i pięknego koloru, warto dodawać je do naszych potraw, ponieważ mają mało kalorii i są one bogatym źródłem witaminy C oraz likopenu, przez co posiadają właściwości antynowotworowe. Można je dodawać do sałatek, kanapek, makaronów, sosów, ryżu, pizzy, czego tylko dusza zapragnie :) 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty