Pikantny paprykowo- cebulowy kurczak w cieście francuskim z saładką na słodko

Ciekawe danie nie tylko na obiad, ale również jako przekąska na imprezę :) ciasto francuskie niskokaloryczne nie jest, ale najemy się już dwoma takimi pasztecikami. Cenne rady, to nie układać gorącego farszu na cieście, co ja niestety zrobiłam, przez to nie mogłam ich zgrabnie przełożyć na blaszkę, oraz piekarnik musi być mocno rozgrzany ! ;) Człowiek całe życie się uczy hihi
Składniki:
  • 1 ciasto francuskie
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1/2 papryki
  • 2 cebule szalotki
  • 300g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki koncentratu
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, curry
  • olej rzepakowy
  • mix sałat
  • 1/2 mango
  • 1/2 granatu
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka miodu
  • łyżka oliwy 
  • łyżeczka octu winnego
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka kroimy w kosteczkę, posypujemy solą, pieprzem, curry, smażymy na oleju rzepakowym. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie paski, marchewki i pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na patelnię wrzucamy po kolei cebulę, paprykę, marchewkę, pieczarki, dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i jeszcze odrobiną curry. Czekamy aż farsz ostygnie. Ciasto francuskie kroimy na 8 równych kawałków, nakładamy po 2 łyżki farszu, składamy na pół (żeby powstały trójkąciki), krawędzie dociskamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut, aż się zarumienią. W tym czasie przygotowujemy sałatkę, do miski wrzucamy mix sałat, pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe, mango, dorzucamy podprażony słonecznik i kuleczki granatu. Całość polewamy oliwą wymieszaną z miodem i octem winnym. Odrobinę solimy.
OKIEM DIETETYKA
Całe ciasto francuskie to ok. 372 kcal, dwa kawałki z ośmiu to ok. 93 kcal. Dobrze, żeby farsz był delikatnie ostry, ponieważ ciasto nie jest zbyt wyraziste w smaku. Do tego słodka nuta z sałatki przełamuje smak ostrego farszu, wszystko razem naprawdę dobrze smakuje. Możemy też zrobić do pasztecików sos jogurtowo- czosnkowy lub podawać w postaci zimnej przekąski.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty