Bardzo fajny przepis na hiszpańską tortillę, zamiast smażenia na patelni i męczenia się z przekładaniem całości na drugą stronę, wszystko razem wkładamy do piekarnika, czekamy 40 minut i danie gotowe ! Zawsze robiłam tortillę z patelni z kiełbachą chorizo... później 3 dni mi się odbijało.... znalazłam super alternatywę na blogu "Moja w tym głowa". Wersja wegetariańska, a do tego z piekarnika :) Właściwie, to co włożymy do środka jest naszą inwencją twórczą, na dole przedstawiam moją propozycję :)
Składniki:
1 cebula
1/2 papryki
6 oliwek
2 ząbki czosnku
1 ziemniak
2 marchewki
5 jajek
100 g sera żółtego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany
szczypiorek
pieprz, sól, zioła
(można dodać kiełbaskę chorizo, pieczarki, brokuła, wszystko na co tylko mamy ochotę)
Cebulę, paprykę i oliwki kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na oliwie. Ziemniaka i marchewki gotujemy, kroimy w dużą kostkę, dorzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami.
W osobnej misce mieszamy 5 jajek, śmietanę, jogurt, potarty ser, szczypiorek i przyprawy. Zawartość patelni dorzucamy do jajek i reszty, wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wylewamy całą zawartość, wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem czy jajka się ścięły. Najlepiej zjeść od razu, lub w postaci zimnej przekąski.
Posypujemy szczypiorkiem, jemy bez chleba ;)
OKIEM DIETETYKA
Zdrowsza wersja, przepysznej hiszpańskiej tortilli ... Dużo warzyw dostarczy nam porcji witamin, jajka, jogurt i śmietana- białka. Ser wapnia i kalorii... Całość zapieczona w piekarniku, nie będzie tak ciężkostrawna jak na patelni. Danie lekkie, smaczne, kuszące kolorami, idealne na obiad lub kolację.
Komentarze
Prześlij komentarz