Krem z pieczarek

Zupy kremy to idealny pomysł na dietetyczny obiad, dzisiaj przedstawię przepis na pyszny krem pieczarkowy.
Gęsta miseczka kremu zapewni uczucie sytości na dłużej, niż zupa na wodzie.
Inaczej mówiąc, czujemy, że coś jemy hihi

Składniki: (6 miseczek)
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • serek topiony śmietankowy 100g
  •  ok. 2 szklanki wywaru warzywnego
    (seler, 2 marchewki, pietruszka)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Zaczynamy od umycia i starcia pieczarek na dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na oleju rzepakowym. W to wrzucamy pieczarki, delikatnie podlewamy wodą, posypujemy solą i pieprzem. Możemy wykorzystać rosół, który nam został, łącznie z warzywami (seler, 2 marchewki, pietruszka) lub przygotować wywar z tych warzyw z przyprawą do rosołu. Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, wrzucamy jeszcze serek topiony, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do rosołu. Na górę posypujemy sporą ilością natki pietruszki. 
 Szybka i bardzo smaczna zupa na duży i mały głód :)


 OKIEM DIETETYKA 

Cebula może być, dla niektórych ciężkostrawna, jednak jeśli nie odczuwamy po niej dolegliwości powinniśmy ją często spożywać, ponieważ ma ona wspaniałe właściwości lecznicze. Należy do roślin z rodziny czosnkowatych, które pomagają zwalczać przeziębienia i podnoszą naszą odporność.Zawiera w sobie witaminę C i potas.
Wywar z cebuli jest zalecany w chorobach reumatycznych, a syrop z tego warzywa przyda się jesienną porą w przeziębieniu i grypie. Pomaga również w leczeniu chorób skóry takich jak trądzik, odmrożenia, oparzenia czy stany zapalne. Posiada również właściwości odkażające i bakteriobójcze, przez co możemy ją stosować gdy ukąsi nas pszczoła, osa czy komar.
Pieczarki ... często niedoceniane, chociaż są pokarmem niskokalorycznym, bogatym w błonnik i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają w sobie potas, sód magnez i selen oraz witaminy z grupy B. Spokojnie możemy je dodawać do różnych sosów, wywarów, zapiekanek itp.

Komentarze

Popularne posty