Udka kurczaka faszerowane mielonym + zdrowa salatka

Kolejne pyszne danie na każdą okazję, to udka z kurczaka faszerowane mięsem mielonym...
Składniki:
  • ok. 10 małych udek z kurczaka
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka przyprawy do  mięsa mielonego (ja dałam Delikat czerwony)
  • 3 łyżki mleka
  • przyprawa do kurczaka złocista
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
Udka pozbawiamy kości, oczyszczamy, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Cebulę kroimy w malutką kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki mleka, sól, pieprz i cebulę, wszystko mieszamy.
Do środka udka napychamy przygotowane mięso mielone. Pieczemy w rękawie ok. godziny góra:dół. 

Do tego możemy zjeść zdrową sałatkę :
  • połowa główki sałaty lodowej
  • połowa opakowania sera feta
  • połowa słoika suszonych pomidorów
  • zioła prowansalskie
OKIEM DIETETYKA 

Pałka nie jest najchudszą częścią kurczaka, jednak smak jej mięsa jest inny niż piersi kurczaka. Będąc na diecie raz na jakiś czas możemy zjeść pałkę, jednak unikajmy skóry, która zawiera najwięcej tłuszczu. Ważny jest też sposób przygotowania, pieczenie w piekarniku jest o wiele zdrowsze niż smażenie na tłuszczu. Pałki mają swój naturalny tłuszcz, który się wytopi podczas pieczenia, a mięso i tak będzie pyszne i soczyste !
Dietetyczne zupy również możemy gotować na pałkach.

Komentarze

Popularne posty