Jeden łosoś na dwa sposoby

Na wielkanocnym stole nie zabrakło również łososia, żeby urozmaicić menu zrobiłam go w dwóch wersjach, na słodko i na "trochę" ostro.
 Składniki na słodko:
  • łosoś 500g 
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • sok z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • masło
Składniki na ostro:
  • 500g łososia
  • ser gorgonzola ostry
  • sól
  • masło
Łososia myjemy pod zimną wodą, odsączamy.
Kroimy na mniejsze kawałki i solimy.
Do wersji z serem pleśniowym nacinamy na każdym kawałeczku krzyżyki i upychamy do środka kawałki sera. W drugim przypadku musimy przygotować marynatę : 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka musztardy, sok z cytryny i czosnek. Posoloną rybę wkładamy do miski z marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Blachę smarujemy masłem.
Pieczemy ok. 25- 30 minut w piekarniku góra:dół.
 
 Smacznego !
 OKIEM DIETETYKA 
Łosoś jest rybą tłustą o bardzo dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, z rodziny omega-3, niezbędnych w diecie osób z podwyższonym cholesterolem LDL, triglicerydami, za niskim HDL, miażdżycą, chorobami serca, nadciśnieniem czy cukrzycą !
Możemy go przygotowywać na wiele sposobów, ja przedstawiam dwa, które nadają się doskonale na każde przyjęcie, święta czy inną uroczystość ale także na codzienny obiad dla całej rodziny.

Komentarze

Popularne posty