Zapiekanka z cuknią, kurczakiem i ziemniakami

Wszystkie zapiekanki to świetny sposób na obiad, kolację czy danie na imprezę :) Największym ich plusem, jest możliwość dodawania różnych składników, a i tak smakują rewelacyjnie. Mają też swoje słabe strony, a raczej to my dodajemy im kalorycznych składników, bo zalewamy je beszamelami, sosami śmietanowo-majonezowymi, jajkami ze śmietaną i "wisienka na torcie", czyli gruba warstwa żółtego, kalorycznego sera, tak, żeby zakrył każdą dziurkę :D hihi Być może dlatego rzadko są polecane jako te zdrowe, czy niskokaloryczne potrawy. Dzisiaj mam dla was zapiekankę, która nie powoduje wyrzutów sumienia, a idzie się nią najeść, co więcej dobrze odżywić!
 
 Składniki
  • 4 ziemniaki
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 3/4 papryki czerwonej
  • 10 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • opakowanie sera mozzarella light (duża kulka)
  • oliwa z oliwek (4łyżki) wymieszane z dwoma ząbkami czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, 
  • olej orzechowy lub rzepakowy
Zaczynamy od obrania ziemniaków, pokrojenia w talarki, układamy je na dnie naczynia, posypujemy solą i polewamy oliwą wymieszaną z czosnkiem. Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika góra:dół 200 stopni, niech już miękną. Kurczaka kroimy w kosteczkę, wrzucamy do marynaty (łyżka oleju, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka), smażymy. Cebulkę i paprykę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie z czosnkiem, przyprawiamy ziołami, dorzucamy do kurczaka. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki, je również dorzucamy do reszty składników. Chwilę mieszamy, doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami. Cukinię myjemy, kroimy na cienkie plastry. Ser mozzarella również kroimy w cienkie plasterki. W tym czasie nasze ziemniaki trochę się już zarumieniły, wyjmujemy je z piekarnika, układamy na nich zawartość patelni (kurczaka z cebulą, papryką i pieczarkami), na górę układamy pokrojoną cukinię. Posypujemy ją solą i ziołami, polewamy oliwą, na to układamy plasterki sera i całość jeszcze raz posypujemy ziołami. Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika, aż cukinia się upiecze, a ser rozpuści. 

OKIEM DIETETYKA
Ostatnio panuje moda na zdrowy styl życia, bycie fit, active, jedzenie slow zamiast fast, ale o co w tym wszystkim chodzi? Chodzi o to, żeby być zdrowszym! Nie tylko chudszym, czy ładniejszym, chodzi o nasze zdrowie. Podstawą zachowania zdrowia jest prawidłowa dieta, codzienna aktywność fizyczna, unikanie alkoholu i papierosów, a nie nadużywane przez nas leki! W zdrowej diecie chodzi o to, żeby się ODŻYWIAĆ, a nie zapychać czym się da. Musimy zrozumieć sens zdrowego jedzenia, które poprawia pracę naszego organizmu, dostarcza mu witamin, składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety ludzie w większości jedzą, żeby się najeść, a nie odżywić, nie interesuje ich skład, ani wpływ szkodliwych produktów na ich organizm. Wystarczy zrozumieć tą podstawową różnicę, zwracać uwagę na to co zjadamy, jakie mamy z tego korzyści. czytać etykiety oraz unikać produktów niezdrowych, tuczących, zapychających, bogatych w substancje konserwujące, polepszające, barwnikowe i gotowe produkty. To jest pierwszy krok do zdrowia, redukcji masy ciała, a co za tym idzie polepszenia wyników krwi, profilu lipidowego, wyrównania poziomu glukozy, obniżenia ciśnienie krwi, zmniejszenia zakwaszenia, dolegliwości z przewodu pokarmowego i wielu innych parametrów. Wystarczy tylko chcieć :)

Komentarze

Popularne posty