Krem z pieczonych buraków

Szybka, zdrowa zupa, o przepięknym kolorze, czyli krem z upieczonych buraków. Jest to gęsta zupa, którą się najemy i nie pomyślimy o drugim daniu :) Odrobina czosnku dodaje jej charakteru i rozgrzewających właściwości. 

Składniki:
  • 4 buraki
  • wywar, najlepiej na rosole (3-4szklanki)
  • 2 marchewki, 1 pietruszka (też mogą być z rosołu)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 cebula
  • kozi ser (na górę)
Buraki obieramy, kroimy w plastry układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą z czosnkiem, pieczemy około godziny, najlepiej na opcji grill, lub góra:dól 180stopni, mieszając raz na jakiś czas, żeby się nie przypiekły. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie z czosnkiem. Wywar lub rosół podgrzewamy z warzywami, dodajemy upieczone buraki i podsmażoną cebulę. W zależności jak gęsty chcemy otrzymać krem, dajemy mniej lub więcej rosołu. Wszystko benderujemy, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Ser kozi kroimy w kostkę, podpiekamy na opcji grill, aż się delikatnie roztopi, dekorujemy na górę zlistkiem bazylii.


OKIEM DIETETYKA
Jest to bardzo zdrowa zupa, bogata w wapń, błonnik, witaminę C, żelazo, potas i kwas foliowy. W 100 gramach buraka znajduje się jedynie 38 kalorii, przez co krem jest pożywny, a przy tym niskokaloryczny.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty