Spaghetti bolognese

Nigdy nie zamawiam spaghetti w restauracjach, ponieważ boje się, że i tak nie dorówna temu najlepszemu, które mogę sobie sama zrobić w domu ;)
Was również do tego zachęcam, żebyście przygotowywali posiłki od początku  do końca samodzielnie ze zdrowych, świeżych produktów, zamiast gotowców pełnych konserwantów, stabilizatorów, barwników, substancji poprawiających smak, kolor, zapach .... i nie wiadomo co jeszcze. 
Smaku tej potrawy nie musimy niczym ulepszać, wystarczy dodać wszystkie niżej wymienione składniki,
a efekt będzie powalający ;)
Składniki (dla 4 osób):
  • 500 g chudego mięsa mielonego
  • słoik/ puszka pomidorów
  • 5 łyżek keczupu (najlepiej włocławek)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego (lub swojskiego ;)
  • 2 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki chilii
  • 3/4 paczki tymianku, (najlepiej dodać świeży)
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • paczka razowego makaronu spaghetti

Mięso smażymy na oleju rzepakowym, rozdrabniając na małe kawałeczki, posypujemy pieprzem i solą.
Jak mięso nabierze koloru dodajemy pomidory, keczup, koncentrat, wino.
W to wrzucamy wszystkie przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, ostra, czosnek, tymianek, liść laurowy). Jak wszystkie składniki się połączą, a sos zacznie bulgotać, zostawiamy go jeszcze na ogniu na ok. 7-10 minut. Smakujemy... jeśli czegoś nam brakuje to doprawiamy wymienionymi  przyprawami, aż uzyskamy ten jedyny niepowtarzalny smak...
Makaron razowy spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu ok. 10-12 minut.
Podajemy: na dno makaron, na górę sos... można posypać odrobiną parmezanu i dołożyć świeżych ziół na górę, jeśli mamy takie pod ręką.


 OKIEM DIETETYKA  

Makaron razowy jest o wiele zdrowszy niż makaron wyprodukowany z mąki białej, ponieważ podczas produkcji mąka biała zostaje poddana procesom oczyszczania, przez co usuwane są z niej cenne składniki odżywcze. Przez co staje się ona białym proszkiem, stosowanym do wypełniania potraw. Mąka razowa nie jest oczyszczona z tego co najcenniejsze, czyli z otrąb i zarodków, które są najistotniejszą częścią ziarna, ponieważ są one bogate w białko, kwas foliowy, witaminy z grupy B, karoten, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz antyoksydanty.

Warto również dodawać świeże zioła do potraw, mają one wiele wspaniałych właściwości. Ja do spaghetti dodaje bardzo dużo tymianku, podkreśla on smak tej potrawy, jednocześnie działa bakteriobójczo i wspomaga trawienie. Dodatkowo jest on polecany osobom, które mają suchy kaszel- napar z tymianku wspomaga odkrztuszanie, zatkane gardło, również jest pomocny w anginie, grypie i zgadze.

Komentarze

Popularne posty