Cukinia faszerowana mielonym, twarogiem i pomidorami

Dania na diecie nie mogą być skomplikowane, ani przygotowanie ich nie powinno zabierać nam zbyt dużo czasu, dlatego propozycja na dziś to cukinie faszerowane. Oczywiście osoby niebędące na diecie, które chcą się zdrowo odżywiać również powinny spróbować tej wspaniałej potrawy :)
Składniki:

  • średnia cukinia (ok. 350-400 g)
  • porcja mięsa mielonego (ok. 150g)
  • 3-4 łyżki twarogu półtłustego
  • dwa drobno pokrojone pomidory
  • 2-3 łyżki keczupu
  • ząbek czosnku
  • papryka słodka
  • bazylia

Cukinie obieramy (chyba że ktoś lubi ze skórką) przekrajmy wzdłuż, wydrążamy nasiona łyżką, następnie solimy i posypujemy pieprzem. Ja podsmażyłam mięso, żeby było szybciej (z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki), ale można dodać surowe mięso, twaróg, drobno pokrojone pomidory, keczup, czosnek, paprykę słodką i bazylię. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą i farsz gotowy. Pozostaje nam tylko wypełnić cukinie farszem i zapiec ok. 15-20 minut ( z mięsem surowym 30-35 minut) Osoby nieliczące kalorii mogą posypać na wierzchu serem.
Jak cukinie delikatnie się zrumienią, a mięso nabierze koloru wyjmujemy z piekarnika, posypujemy świeżą bazylią i zajadamy się z rozkoszą :)


OKIEM DIETETYKA
Jest to zdrowe i pożywne danie, dostarczające nam ok. 400 kcal, czyli spełniające zapotrzebowanie na obiad przy standardowej diecie ubogoenergetycznej. Raz na 3 tygodnie powinniśmy spożywać czerwone mięso, które jest doskonałym źródłem żelaza w naszej diecie. Świeża bazylia, nie tylko doda potrawie charakteru i pysznego smaku, ale także ureguluje poziom cholesterolu oraz ułatwi trawienie tłuszczu i białek.

Komentarze

  1. Kiedys zrobilam takie podobne cudo I bylo pyszne:-) polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę jest pyszne, zrób kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. będę robić jutro, ale z kurczakiem, papryką i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też muszą być pyszne :)
    Ale to wszystko jest najpierw razem przygotowane na patelni, a później wykładane na cukinie i do piekarnika? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak:) robie na patelni, a potem do piekarnika:)

      Usuń
  5. Bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty