Piersi kurczaka w pysznej marynacie do tego warzywa z pary

Moja propozycja na pyszny i szybki obiad.Piersi kurczaka w pysznej marynacie do tego warzywa z pary. Łatwa w przygotowaniu marynata miodowo-sojowa, nadaję kurczakowi nie tylko pyszny smak, ale przede wszystkim soczystość i piękny wygląd...
Warzywa na parze
  • 4-5 marchewek (ok. 200g)
  • połowa główki brokułu (ok. 150 g)
Na początku proponuję umyć i obrać marchewki, oraz umyć brokuł i podzielić na różyczki.
Włączamy parowar lub garnek z sitkiem na ok. 30 minut. Warzywa można delikatnie posolić.
W tym czasie, możemy zająć się kurczakiem.

Pierś z kurczaka
  • filet (ok. 100-150 g)
  • sól, pieprz
  • marynata (łyżka miodu, łyżka sosu sojowego, ostra papryka w płatkach, ząbek czosnku)
  • odrobina oliwy z oliwek
Piersi myjemy, wycinamy fragmenty skóry, kroimy na równej grubości kawałki, solimy, posypujemy pieprzem.
Tak przygotowane piersi wkładamy do marynaty (łyżka naturalnego miodu, łyżka sosu sojowego, ząbek czosnku, odrobina papryki ostrej w płatkach) odkładamy na 15-20 minut do lodówki.
Następnie grilujemy na patelni do grilla, delikatnie natartą oliwą
(może być przez papier kuchenny),
ok 1,5 minuty z jednej strony, następnie przekładamy na drugą stronę, dociskamy, pilnujemy żeby się nie przypaliły.


Ja do tego wypiłam sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i na 4 godziny zapomniałam o jedzeniu! :)

OKIEM DIETETYKA
Danie gotowe, bardzo smaczne i pożywne. Piersi z kurczaka dostarczą nam niezbędnego w naszej diecie białka zwierzęcego, natomiast marchew i brokuły węglowodanów, białka roślinnego, błonnika oraz sporą dawkę witamin (A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez)

Komentarze

  1. Hej,

    a co z popijaniem w trakcie posiłku ? Istnieją na ten temat różne teorie spiskowe .. jestem ciekawy Twojej opinii:) Ja staram się pić 15 przed posiłkiem..i na moj bardzo chłopski rozum , wtedy trochę dłużej trawimy i jedzenie tak przez nas nie "przelatuje" . Swoją drogą życzę powodzenia w prowadzeniu bloga ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest w tym trochę racji, ale bardziej chodzi o to, żeby napić się 15 minut przed posiłkiem wody najlepiej z sokiem z cytryny, co pobudzi nasze soki trawienne do działania. Bardzo dobrze jest wypijać codziennie rano po przebudzeniu taką kompozycję, pomoże to oczyścić nasz przewód pokarmowy i pobudzi jego motorykę.
    Co do popijania, na pewno nie powinno się popijać jedzenia w trakcie posiłku, ponieważ prowadzi to do rozcieńczenia soków trawiennych, zaburzając prace przewodu pokarmowego , a to powoduje zwolnione trawienie i wchłanianie pokarmów. Popijając kęsy, połykamy powietrze co może prowadzić do wzdęć i zaparć.
    Najlepiej jest spożywając płyny pół godziny przed posiłkiem ponieważ szybciej dostają się one do dwunastnicy,gdzie są wchłaniane i nie powodują rozcieńczania soku żołądkowego. Tak samo lepiej jest popijać 30-60 minut po posiłku.
    Jednak musimy pamiętać, że każdy organizm jest inny, należy to dopasować indywidualnie.
    Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty