Przejdź do głównej zawartości
Sałatka z pieczonymi batatami z kozim serem
Mniam mniam... od kiedy moja siostra pierwszy zaserwowała mi stek z pieczonymi batatami, od wtedy zostałam ich oficjalną fanką! Niby warzywo, a może zastępować słodką przekąskę ;) Ponieważ przez ostatnie dwa tygodnie zajadam się batatami w różnej postaci już niedługo więcej przepisów na blogu :) mam nadzieję, że Wam również zasmakują :) Początkowo myślałam, że ciężko jest je dostać, jednak znalazłam w Biedronce, co było miłym zaskoczeniem, więc od razu wzięłam 4 kilo :D
Składniki (3 porcje):
- 1/2 główki sałaty lodowej
- garść roszponki na każdy talerz (ok. 100g)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 gruszka
- garść kiełków na każdy talerz (ok. 60g)
- 1 batat
- 80g sera koziego
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- przyprawy: papryka słodka i ostra
Na początku obieramy batata i kroimy go w dużą kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy słodką i ostrą papryką, polewamy oliwą z oliwek, mieszamy. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut (na ostatnie 5 minut pieczenia kruszymy na górę kozi ser). Na talerzu układamy sałaty, pokrojone pomidorki i gruszkę. Rzucamy garść kiełków i posypujemy podprażonym słonecznikiem z rodzynkami. Tę część sałatki polewamy oliwą wymieszaną z octem balsamicznym i miodem. Na górę układamy upieczone bataty i kawałki koziego sera.
OKIEM DIETETYKA
Bataty- sweetpotatoes, czyli słodkie ziemniaki to bardzo wartościowe warzywa, o niskiej kaloryczności, która wynosi 105 kcal/100 g
świeżej masy, Bulwa może dochodzić do 3-5 kg i zawiera w sobie około 27-31% suchej masy, w tym: ok.
1,7% białka, 1,1% włókna 0,6% tłuszczu; 26,6% węglowodanów; w tym ok. 20% skrobi, 0,9% błonnika; 1,1%
substancji mineralnych, witamin: B1, B2, PP, C oraz b-karotenu.
Bulwy są słodsze od zwykłych ziemniaków przez sporą zawartość cukru (ok. 2,8%). Bataty
zawierają także duże ilości b-karotenu, który ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza że zapobiega chorobom układu krążenia, zaćmie, nowotworom oraz poprawia stan naszej skóry. Jednocześnie są bogatym źródłem witaminy C- ok. 23 mg/100 g. Zawartość karotenów i
karotenoidów, w żółtych odmianach jest wyższa niż w dyni, brokułach,
czy szpinaku i wynosi ok. 8,8 mg%. Zawierają też (w 100 g), wiele związków mineralnych, takich jak: potas –
373 mg, chlor – 85 mg, fosfor – 49 mg, wapń – 30 mg, siarka – 26 mg,
magnez – 24 mg, sód – 13 mg, jod – 4,5 mg, żelazo – 0,8 mg,a także
niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Ze względu na obecność
żelaza i wapnia, słodkie ziemniaki wpływają korzystnie na prawidłowe
krążenie krwi, a także na gęstość kości. Warzywo to jest uważane za jedno z najbardziej
odżywczych w przyrodzie. Wartość odżywcza bulw batata
jest o ok. 50% wyższa niż bulw zwykłego ziemniaka. Bataty są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Z batatów produkuje się mąkę, kaszę, makarony, cukier, syrop,
alkohol, napoje, chrupki, konserwy i krochmal. Co istotne dla przyszłych mam, bataty to doskonałe źródło kwasu foliowego, który bierze udział w syntezie kwasów
nukleinowych – materiału genetycznego komórek i jest niezbędny w
procesie wzrostu i rozmnażania. Jest niezbędny do
powstawania czerwonych krwinek w szpiku, rozwoju oraz prawidłowego
funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego. Mimo tego, że bulwy batata są słodkie, mogą być wykorzystywane w
żywieniu diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny i mogą
być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Co więcej, jeśli będziemy je regularnie spożywać w diecie, to pomogą ustabilizować poziom cukru we krwi,
obniżyć insulinooporność oraz obniżyć ciśnienie krwi. Batat w
rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej poprzez zawartość błonnika, węglowodanów złożonych, białka,
tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków . To warzywo jest dobrą przekąską dla osób na diecie, ponieważ daje uczucie pełności, a tym samym, ułatwia kontrolę ilości
przyjmowanego pokarmu.
O zdecydowanie spróbowałabym takiej sałatki, wygląda naprawdę zachęcająco.
OdpowiedzUsuń