Makaron z bakłażanem, marchewką, pomidorkami i kurczakiem z tartym serem

Dzisiaj szybki, pełnowartościowy obiad, który możemy zrobić sami, niedużym kosztem, gdzie podobne dania w restauracjach kosztują ok. 30 zł ;) Pełnowartościowy, ponieważ zawiera w sobie porcje węglowodanów złożonych w postaci makaronu razowego, lekkostrawnego białka z piersi kurczaka, oraz zdrowego tłuszczu z oliwy, dodatkowo porcję witamin z warzyw i antyoksydantów z ziół :)
Składniki:
  • porcja makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 1 marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • zioła prowansalskie
  • świeża bazylia
  • garść startego sera parmezan lub grana padano
  • oliwa z oliwek
Makaron gotujemy al dente z dodatkiem oliwy i soli. W dużym woku podsmażamy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, przyprawioną solą i pieprzem, na oliwie. Dorzucamy starte za pomocą obieraczki marchewki, pokrojonego bakłażana i pod koniec przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy oliwą, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodajemy makaron, wszystko mieszamy i jeszcze doprawiamy. Podajemy ze świeżą bazylią i potartym na górę serem. 


Komentarze

  1. Bardzo dobrze to brzmi, dziś ugotuję, ale polecam bakłażana przed wrzuceniem na patelnię pokroić w plastry, posolić, dać mu chwilę na puszczenie soku i opłukać. Wtedy straci gorzki posmak.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty