Przejdź do głównej zawartości
Makaron z bakłażanem, marchewką, pomidorkami i kurczakiem z tartym serem
Dzisiaj szybki, pełnowartościowy obiad, który możemy zrobić sami, niedużym kosztem, gdzie podobne dania w restauracjach kosztują ok. 30 zł ;) Pełnowartościowy, ponieważ zawiera w sobie porcje węglowodanów złożonych w postaci makaronu razowego, lekkostrawnego białka z piersi kurczaka, oraz zdrowego tłuszczu z oliwy, dodatkowo porcję witamin z warzyw i antyoksydantów z ziół :)
Składniki:
- porcja makaronu
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 bakłażan
- 1 marchewka
- 10 pomidorków koktajlowych
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- garść startego sera parmezan lub grana padano
- oliwa z oliwek
Makaron gotujemy al dente z dodatkiem oliwy i soli. W dużym woku podsmażamy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, przyprawioną solą i pieprzem, na oliwie. Dorzucamy starte za pomocą obieraczki marchewki, pokrojonego bakłażana i pod koniec przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy oliwą, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodajemy makaron, wszystko mieszamy i jeszcze doprawiamy. Podajemy ze świeżą bazylią i potartym na górę serem.
Bardzo dobrze to brzmi, dziś ugotuję, ale polecam bakłażana przed wrzuceniem na patelnię pokroić w plastry, posolić, dać mu chwilę na puszczenie soku i opłukać. Wtedy straci gorzki posmak.
OdpowiedzUsuń