Przejdź do głównej zawartości
Kurczak w miodzie z ryżem w curry i sałatką z awokado
Piękny, szybki i kolorowy obiad! Zdrowe obiady wcale nie muszą być mdłe i monotonne, możemy je urozmaicać różnymi przyprawami, nie nadużywając przy tym soli. Jednak zioła i ostre dodatki są jak najbardziej dozwolone, poprawią one pracę przewodu pokarmowego i smak naszych potraw :)
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- worek ryżu parboiled
- rodzynki
- curry
- 2 garści sałaty lodowej
- garść rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 kulek sera mozzarella
- 10 oliwek
- 1/2 awokado
- 30 gram sera grana panado
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- miód
- czosnek
- sól, pieprz, ostra papryka
Piersi kurczaka oczyszczamy kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, ostrą papryką i nacieramy czosnkiem, wkładamy je do marynaty (2 łyżki oliwy, łyżka miodu, łyżka octu balsamicznego). Ryż gotujemy z dodatkiem soli i curry. Chwilę podprażamy na patelni z rodzynkami. W dużej płaskiej misce układamy na dnie sałatę lodową z rukolą, na to układamy pomidorki, mozzarellę, oliwki, awokado, polewamy oliwą z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Całość posypujemy startym serem (parmezan lub grana panado). Ja dodałam jeszcze łyżeczkę karmelizowanej cebuli.... tylko dla smaku ;)
Komentarze
Prześlij komentarz