Kurczak w miodzie z ryżem w curry i sałatką z awokado

Piękny, szybki i kolorowy obiad! Zdrowe obiady wcale nie muszą być mdłe i monotonne, możemy je urozmaicać różnymi przyprawami, nie nadużywając przy tym soli. Jednak zioła i ostre dodatki są jak najbardziej dozwolone, poprawią one pracę przewodu pokarmowego i smak naszych potraw :)
 Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • worek ryżu parboiled
  • rodzynki
  • curry
  • 2 garści sałaty lodowej
  • garść rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 kulek sera mozzarella
  • 10 oliwek
  • 1/2 awokado
  • 30 gram sera grana  panado
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • czosnek
  • sól, pieprz, ostra papryka
Piersi kurczaka oczyszczamy kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, ostrą papryką i nacieramy czosnkiem, wkładamy je do marynaty (2 łyżki oliwy, łyżka miodu, łyżka octu balsamicznego). Ryż gotujemy z dodatkiem soli i curry. Chwilę podprażamy na patelni z rodzynkami. W dużej płaskiej misce układamy na dnie sałatę lodową z rukolą, na to układamy pomidorki, mozzarellę, oliwki, awokado, polewamy oliwą z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Całość posypujemy startym serem (parmezan lub grana panado). Ja dodałam jeszcze łyżeczkę karmelizowanej cebuli.... tylko dla smaku ;)



Komentarze

Popularne posty