Przejdź do głównej zawartości
Sałatka ze szpinakiem, burakiem, słonecznikiem, pomarańczą, granatem i kozim serem
Szpinak, burak i słonecznik? Anemicy powinni często spożywać takie połączenie :) Pyszna kolacja, coś nowego i świeżego, spora dawka witamin i składników mineralnych, o małej ilości kalorii. Najtrudniejsze na diecie jest wymyślanie zdrowych kolacji, w których powinniśmy unikać węglowodanów na noc, ponieważ dostarczają one energii na długo, co w przypadku ostatniego posiłku nie koniecznie jest nam potrzebne ;) Pomysły na kolacje bez kanapek szybko mogą się skończyć, dlatego świetną alternatywą są wszelkiego rodzaju sałatki.
Składniki:
- 3 buraki
- 1/4 paczki szpinaku
- 1 pomarańcza
- 1/2 granatu
- garść nasion słonecznika
- kawałek koziego sera
- oliwa z oliwek, ocet winny, miód
- sok z cytryny, sól pieprz,
Buraki obieramy, kroimy na kawałki, układamy na papierze do pieczenia polewamy oliwą, wymieszaną z czosnkiem, pieczemy ok. 20 minut na opcji grill, lub innej. Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Ser kroimy w kosteczkę i również podpiekamy na opcji grilla. Pomarańczę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na dno miski wrzucamy liście świeżego szpinaku, następnie upieczone buraki, pokrojoną pomarańczę, kuleczki granatu, na górę podpieczony ser. Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy dipem (łyżka oliwy, łyżeczka miodu, łyżeczka octu winnego, sok z cytryny, sól i pieprz).
Komentarze
Prześlij komentarz