Dzisiaj mam dwa Was pyszny, lekki obiad lub kolację, kaszę jaglaną z grillowanymi warzywami i suszonymi grzybami, wszystko doprawione ziołami, czosnkiem i oliwą... mniam mniam ... zjadłyśmy z mamą całą patelnię, najadłyśmy się, ale bez uczucia ciężkości i o to właśnie chodzi :)
Składniki:
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- mała puszka kukurydzy
- garść grzybów suszonych
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Na początku suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, odstawiamy. Paprykę, cebulę i cukinię kroimy w cienkie słupki. Rozgrzewamy dwie patelnie, zwykłą i grillową. Na suchą patelnię wrzucamy kaszę, chwilę prażymy, po czym podlewamy wodą i gotujemy ok. 10-12 minut. Patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą, wrzucamy cebulę, po chwili paprykę, na końcu cukinię. Warzywa posypujemy solą, pieprzem, ziołami i wyciśniętym czosnkiem, chwilę smażymy. Po odparowaniu wody z kaszy podlewamy ją wodą z grzybów. Do kaszy dorzucamy warzywa, pokrojone grzyby i kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami, polewamy oliwą.
OKIEM DIETETYKA
Lekki, odkwaszający obiad, bardzo dobrze nadaje się dla wszystkich osób z
problemami żołądkowymi. Kasza jaglana ma wspaniałe właściwości,
oczyszcza nasz przewód pokarmowy, pozbawia go nadmiernej ilości śluzu i
jest produktem alkalizującym, a tych niestety jest dużo mniej niż
zakwaszających. Ma właściwości antywirusowe, poprzez usuwanie nadmiaru śluzu, przez co zmniejsza stan zapalny błon śluzowych naszego organizmu. Otrzymuje się ją z prosa, jest jedną z najstarszych kasz, uprawianych od dawien dawna. Kasza jaglana jest bogatym źródłem węglowodanów, przy czym zawiera mało skrobi, łatwostrawnego białka oraz cennych witamin z grupy B, takich jak:
- B1- niezbędna w przemianach węglowodanów, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni oraz poprawia gojenie się ran
- B2- pomaga w trawieniu białek, tłuszczów i węglowodanów, bierze udział w odtwarzaniu czerwonych krwinek, bierze udział w procesach wzrostu, produkcji antyciał układu odpornościowego , pomaga na zmęczone oczy i zapobiega powstawaniu zajadów
- B6- jest koenzymem dla ponad 100 enzymów biorących udział w wielu reakcjach w naszym organizmie, wspomaga układ odpornościowy, działa antydepresyjnie, zmniejsza objawy menopauzy i napięcia przedmiesiączkowego, poprawia koncentrację, spowalnia procesy starzenia się organizmu, zapobiega tworzeniu się kamieni, ma działanie przeciwbólowe
- oraz żelaza i miedzi.
Co istotne nie zawiera w sobie glutenu,
czyli spokojnie mogą ją zjadać osoby uczulone na gluten, czy chorzy na
celiakię.
est
niezbędna w procesie oddychania tkankowego (przemiana węglowodanów),
wpływa na prawidłową pracę mięśni, funkcjonowanie układu nerwowego, a
także gojenie się ran i odczuwanie bólu
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/niedobor-witaminy-b1-przyczyny-i-zapobieganie_38789.html
est
niezbędna w procesie oddychania tkankowego (przemiana węglowodanów),
wpływa na prawidłową pracę mięśni, funkcjonowanie układu nerwowego, a
także gojenie się ran i odczuwanie bólu
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/niedobor-witaminy-b1-przyczyny-i-zapobieganie_38789.html
Komentarze
Prześlij komentarz