Łosoś ze szpinakowym makaronem

Dzisiaj przepis na pieczonego łososia z makaronem, szpinakiem i fetą. Pełnowartościowy obiad, który dostarczy nam łatwostrawnego białka i zdrowego tłuszczu z ryby, węglowodanów z makaronu oraz witamin ze szpinaku i pomidorków. 
Składniki:
  • filet z łososia
  • makaron świderki
  • świeży szpinak (pół paczki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • feta (1/2 kostki)
  • pomidorki koktajlowe
  • sól, pieprz cytrynowy, masło, tymianek, sok z cytryny
Łosia oczyszczamy, solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny, na górę układamy kawałek masła, odstawiamy do lodówki na 15 minut. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach, góra:dół. Makaron gotujemy al dente.  Czosnek drobno kroimy, smażymy na oliwie, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, wrzucamy szpinak, dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy pieprzem, na koniec wrzucamy fetę, mieszamy, aż ser się rozpuści.

OKIEM DIETETYKA
Pamiętajmy, żeby ryb nie smażyć, ani nie piec zbyt długo, żeby nie wyschły na wiór. łosoś pieczony 20-25 minut, będzie miękki, kawałki będą się same od siebie oddzielały :)

Komentarze

Popularne posty