Przejdź do głównej zawartości
Pesto pietruszkowo-szpinakowe
Każde pesto to świetny pomysł na obiad, bo jest on szybki, zdrowy i smaczny :) Najważniejszy jest fakt, że pesto przygotowane w domu jest lepsze i tańsze od tego ze sklepu, co więcej daje nam satysfakcję, bo to my sami je zrobiliśmy :)
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- podobna ilość szpinaku (dałam świeży)
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20g sera grana padano
- 3 kulki sera mozzarella
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- pół paczki makaronu tagliatelle
- suszone pomidory (5 sztuk)
- garść orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
Pietruszkę, szpinak, słonecznik, starty ser grana padano, pokrojony ząbek czosnku, sok z cytryny, ser mozzarella, oliwę, sól i pieprz blenderujemy na gładką masę. Smakujemy, doprawiamy wedle uznania. Jeśli nie wszystkie składniki są gładkie możemy resztę utrzeć moździerzem. Makron gotujemy al dente, w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Na suchej patelni podprażamy zblenderowane orzechy włoskie, dorzucamy pokrojone suszone pomidory, dolewamy troszkę oliwy z oliwek i ugotowany makaron. Dodajemy nasze pesto, mieszamy, zostawiamy chwilę na ogniu.
OKIEM DIETETYKA
Idealne danie dla wegan, wegetarian i nie tylko, porcja zielonych liści to spora zawartość deficytowego pierwiastka w diecie osób bez mięsa, czyli żelaza. Dodatkowo pietruszka jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, która pomaga we wchłanianiu się tego pierwiastka w naszym organizmie! Wspaniałe połączenie, dla osób z anemią, czy innymi niedoborami. Zastrzyk witamin jesienną porą wszystkim nam się przyda. Orzechy i słonecznik dodadzą energii i poprawią naszą koncentrację, która również może być obniżona w takie szare dni jaki dzisiaj mamy... danie jest bardzo, bardzo syte... po takiej porcji jak na zdjęciu będziemy pełni na całe 3-4 godziny.
Zachęcamy do dodania przepisu do konkursowej akcji Makarony Świata na zBLOGowani
OdpowiedzUsuńDodany ! :)
OdpowiedzUsuń