Piersi kurczaka w miodzie, oliwie, musztardie z czubrycą czerwoną z rękawa :)

Idealny, lekki obiad na problemy żołądkowe. Wszędzie się słyszy, że najlepsza jest dieta lekkostrawna, czyli przyrządzana metodą gotowania i pieczenia :)
Dzisiaj przedstawię przepis na pyszne mięciutkie piersi kurczaka z kolorowymi warzywami z pary :)
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sól, pieprz, czubryca czerwona
  • młoda marchewka 
  • kalafior
  • fasolka*
  • zioła prowansalskie
Piersi kroimy na mniejsze kawałki, solimy, posypujemy pieprzem, czubrycą czerwoną, wkładamy do marynaty (miód, oliwa, musztarda) odstawiamy na 15 minut. warzywa obieramy,  kroimy, wkładamy do parowaru. Kurczaka wkładamy do rękawa, wlewamy resztę marynaty, zawiązujemy szczelnie z dwóch stron, pieczemy ok.  minut 180 stopni termoobieg, tyle samo trzymamy warzywa w parowarze, możemy je posypać ziołami prowansalskimi.


OKIEM DIETETYKA
Dieta wrzodowa- może zacznę od tego co to są wrzody, bo na pierwszy rzut oka może się wydawać, że są to jakieś guzki, czy wypustki, jednak tak dokładnie są to ubytki w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy, a nawet mogą sięgać wątroby i trzustki. Najczęstszą przyczyną występowania wrzodów jest obecność bakterii Helicobacter pylori, ale także stres, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, nieregularne posiłki, zła dieta, skłonności rodzinne, przez co dochodzi do zwiększonego wydzielania soku żołądkowego.  Choroba ma charakter okresowy, objawy nasilają się wiosną i jesienią, najczęstsze objawy to ból w nadbrzuszu, nasilający się po spożyciu posiłku (ok. pół godziny- we wrzodach żołądka, do 2-3h we wrzodach dwunastnicy) oraz palenie, pieczenie w nadbrzuszu, zgaga, refluks, wymioty, odbijania, nudności, zaparcia. Dla potwierdzenia choroby lekarz wykonuje gastroskopię. Przejdźmy do diety! Jak w każdej diecie zalecenia powinny być dopasowane indywidualnie do każdego pacjenta, ponieważ każdy przypadek jest inny i mogą występować różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Jednak zalecenia są takie, żeby z diety wykluczyć produkty ciężkostrawne, wzdymające, nasilające wydzielanie soku żołądkowego. Mleko i produkty mleczne obniżają działanie leków zażywanych podczas nasilania objawów. Należy również unikać surowych warzyw i owoców, w tym błonnika można je spożywać  w postaci gotowanej oraz kawy, ponieważ jest ona jedynym napojem zwiększającym wydzielanie soku żołądkowego. Należy jeść mniej, a częściej co 3-4 godziny. Co najważniejsze? Należy rzucić palenie i starać się ograniczyć stres.. co nie zawsze jest łatwe, ale przynajmniej podczas spożywania posiłków zadbajmy o miłą i spokojną atmosferę. 

Potrawy i produkty dozwolone oraz przeciwwskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
nazwa produktu lub potrawy dozwolone przeciwwskazane
produkty zbożowe pszenne, czerstwe pieczywo, mąka pszenna jasna, sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna, płatki owsiane (kasze i płatki wymagają czasami przetarcia), ryż, drobne makarony pszenne każde pieczywo świeże, pieczywo razowe żytnie i pszenne, rogaliki francuskie, mąki żytnie i razowe, grube kasze: kasza gryczana, pęczak, grube makarony, potrawy z dodatkiem mąk/smażone na tłuszczu lub polewane tłuszczem: kluski kładzione, naleśniki
mleko i produkty mleczne mleko słodkie (do 2% tłuszczu), mleko zsiadłe, świeży biały ser (chudy i półtłusty), słodka śmietanka, serki homogenizowane – w ograniczonych ilościach jogurty, kefir, sery żółte i topione, sery pleśniowe, sery typu feta, serki typu fromage, kwaśna śmietana
jaja gotowane na miękko, w koszulkach, potrawy z jaj przygotowywane na parze: jajecznica, jaja sadzone, omlety, żółtko do zaprawiania zup gotowane na twardo, smażone na tłuszczu, jaja w majonezie
mięso, wędliny, ryby mięsa chude: drób (kurczaki, indyki – najlepiej mięso z piersi, bez skóry), wołowina, cielęcina, króliki, ryby chude: leszcz, pstrąg, szczupak, sandacz, dorsz, mintaj, morszczuk, sola, chude wędliny wieprzowe i drobiowe (szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa) mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, kaczki, gęsi, dziczyzna, wędliny tłuste: pasztety, wędliny podrobowe, ryby wędzone, ryby tłuste (śledź, makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk), mięsa peklowane, konserwy mięsne i rybne
tłuszcze masło, margaryny miękkie kubkowe, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany margaryny twarde, smalec, słonina, boczek
ziemniaki gotowane, tłuczone, puree frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy, chipsy
warzywa marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek (najlepiej przetarty), młoda fasolka szparagowa, sałata zielona, pomidory bez skórki, warzywa gotowane, z dodatkiem masła lub margaryny warzywa kapustne, papryka, szczypior, cebula, ogórki, szczaw, rzepa, rzodkiewki, kukurydza (także konserwowa), warzywa z zasmażkami lub smażone, warzywa w zalewie octowej, grzyby
owoce dojrzałe, bez skórki i pestek, gotowane (ewentualnie przetarte) jabłka, truskawki (surowe truskawki można podać za zgodą lekarza), morele, brzoskwinie, rozcieńczone, gotowane soki z malin, jeżyn, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, pomarańczy, cytryny wszystkie owoce surowe, suszone, orzechy
suche strączkowe groch, fasola, soja, soczewica, bób
cukier i słodycze cukier, dżemy bez pestek w ograniczonych ilościach, miód czekolada, ciastka produkowane przemysłowo, chałwa, orzechy, kakao
przyprawy łagodne w ograniczonych ilościach: sok z cytryny, koper zielony, wanilia ostre: ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, pikle
zupy zupy mleczne, kleiki, krupniki z dodatkiem kasz drobnych, zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie lub słodkiej śmietance, zupy zaprawiane żółtkiem lub z dodatkiem masła zupy na wywarach z kości i mięsa, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw/owoców, zupy zaprawiane zasmażkami/kwaśną śmietaną, zupy w proszku
potrawy z mięs i ryb gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej/pergaminie/rękawie foliowym, potrawki, pulpety, budynie smażone, duszone, pieczone z dodatkiem tłuszczu
desery kisiele, musy, galaretki z owoców dozwolonych, kompoty z dozwolonych owoców, galaretki, kisiele, kremy z mleka, ciasto drożdżowe czerstwe, mało słodki biszkopt desery z dużą ilością cukru, ciasta z bitą śmietaną lub kremem, pączki, faworki, ciasto francuskie, piaskowe, kruche, keksy, makowiec, desery z przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, z orzechami
napoje woda, słaba herbata, słaba kawa zbożowa kawa, mocna herbata, napoje gazowane, mocne kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe
Na podstawie: Szostak W.B., Cichocka A.: Modelowe diety lecznicze i diety specjalne. W: Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2011: 105–134.

Komentarze

Popularne posty