Potrawy i produkty dozwolone oraz
przeciwwskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji
pobudzających wydzielanie soku żołądkowego |
nazwa produktu lub potrawy |
dozwolone |
przeciwwskazane |
produkty zbożowe |
pszenne, czerstwe pieczywo, mąka pszenna jasna, sucharki, drobne
kasze: manna, krakowska, jęczmienna, płatki owsiane (kasze i płatki
wymagają czasami przetarcia), ryż, drobne makarony pszenne |
każde pieczywo świeże, pieczywo razowe żytnie i pszenne, rogaliki
francuskie, mąki żytnie i razowe, grube kasze: kasza gryczana, pęczak,
grube makarony, potrawy z dodatkiem mąk/smażone na tłuszczu lub polewane
tłuszczem: kluski kładzione, naleśniki |
mleko i produkty mleczne |
mleko słodkie (do 2% tłuszczu), mleko zsiadłe, świeży biały ser
(chudy i półtłusty), słodka śmietanka, serki homogenizowane –
w ograniczonych ilościach |
jogurty, kefir, sery żółte i topione, sery pleśniowe, sery typu feta, serki typu fromage, kwaśna śmietana |
jaja |
gotowane na miękko, w koszulkach, potrawy z jaj przygotowywane na
parze: jajecznica, jaja sadzone, omlety, żółtko do zaprawiania zup |
gotowane na twardo, smażone na tłuszczu, jaja w majonezie |
mięso, wędliny, ryby |
mięsa chude: drób (kurczaki, indyki – najlepiej mięso z piersi, bez
skóry), wołowina, cielęcina, króliki, ryby chude: leszcz, pstrąg,
szczupak, sandacz, dorsz, mintaj, morszczuk, sola, chude wędliny
wieprzowe i drobiowe (szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa) |
mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, kaczki, gęsi, dziczyzna,
wędliny tłuste: pasztety, wędliny podrobowe, ryby wędzone, ryby tłuste
(śledź, makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk), mięsa peklowane, konserwy
mięsne i rybne |
tłuszcze |
masło, margaryny miękkie kubkowe, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany |
margaryny twarde, smalec, słonina, boczek |
ziemniaki |
gotowane, tłuczone, puree |
frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy, chipsy |
warzywa |
marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony
groszek (najlepiej przetarty), młoda fasolka szparagowa, sałata zielona,
pomidory bez skórki, warzywa gotowane, z dodatkiem masła lub margaryny |
warzywa kapustne, papryka, szczypior, cebula, ogórki, szczaw, rzepa,
rzodkiewki, kukurydza (także konserwowa), warzywa z zasmażkami lub
smażone, warzywa w zalewie octowej, grzyby |
owoce |
dojrzałe, bez skórki i pestek, gotowane (ewentualnie przetarte)
jabłka, truskawki (surowe truskawki można podać za zgodą lekarza),
morele, brzoskwinie, rozcieńczone, gotowane soki z malin, jeżyn,
porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, pomarańczy, cytryny |
wszystkie owoce surowe, suszone, orzechy |
suche strączkowe |
– |
groch, fasola, soja, soczewica, bób |
cukier i słodycze |
cukier, dżemy bez pestek w ograniczonych ilościach, miód |
czekolada, ciastka produkowane przemysłowo, chałwa, orzechy, kakao |
przyprawy |
łagodne w ograniczonych ilościach: sok z cytryny, koper zielony, wanilia |
ostre: ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, pikle |
zupy |
zupy mleczne, kleiki, krupniki z dodatkiem kasz drobnych, zupy
jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy zagęszczane
zawiesiną mąki w wodzie lub słodkiej śmietance, zupy zaprawiane żółtkiem
lub z dodatkiem masła |
zupy na wywarach z kości i mięsa, zupy rybne, zupy
z przeciwwskazanych warzyw/owoców, zupy zaprawiane zasmażkami/kwaśną
śmietaną, zupy w proszku |
potrawy z mięs i ryb |
gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii
aluminiowej/pergaminie/rękawie foliowym, potrawki, pulpety, budynie |
smażone, duszone, pieczone z dodatkiem tłuszczu |
desery |
kisiele, musy, galaretki z owoców dozwolonych, kompoty z dozwolonych owoców,
galaretki, kisiele, kremy z mleka, ciasto drożdżowe czerstwe, mało słodki biszkopt |
desery z dużą ilością cukru, ciasta z bitą śmietaną lub kremem,
pączki, faworki, ciasto francuskie, piaskowe, kruche, keksy, makowiec,
desery z przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, z orzechami |
napoje |
woda, słaba herbata, słaba kawa zbożowa |
kawa, mocna herbata, napoje gazowane, mocne kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe |
Na podstawie: Szostak W.B., Cichocka A.: Modelowe
diety lecznicze i diety specjalne. W: Zasady prawidłowego żywienia
chorych w szpitalach. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2011:
105–134. |
Komentarze
Prześlij komentarz