Przejdź do głównej zawartości
Domowy chleb dyniowy
Pyszny, zdrowy, mokry chlebek na mące pszennej razowej, pomieszanej z pszenną jasną, jednak następnym razem spróbuje na samej razowej, myślę, że też się uda :) Samo zdrowie, bez polepszaczy, barwników i spulchniaczy, a do tego pozostaje świeży na dłuuuugo :)
Składniki:
- 1 litr letniej wody
- 50g drożdży
- 600g maki pszennej razowej
- 400g maki pszennej
- 1,5 łyżki soli
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 10 łyżek pestek dyni
- 7 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 7 łyżek sezamu
- płatki owsiane, masło, bułka tarta na dno foremki
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie (nie za gorącej), dodajemy jedną i drugą mąkę, mieszamy, odstawiamy miskę w ciepłe miejsce np. obok podpalonego palnika, czekamy ok. 20 minut aż ciasto urośnie. Dodajemy resztę składników, mieszamy, żeby się wszystkie połączyły, odstawiamy na chwilę. Foremki smarujemy masłem, na dno posypujemy bułką tartą z płatkami owsianymi. Wlewamy ciasto do foremek, na górę posypujemy pestkami dyni, odstawiamy na 10-15 minut, żeby trochę podrosło. Wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika góra:dół, w 180 stopniach. Jak się zarumieni i chleb odchodzi od blaszki, to znaczy, że się upiekł. Wyjmujemy z foremek, czekamy aż ostygnie.
mniam! ;)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda świetnie. Cudowne ma dziury :)
OdpowiedzUsuń