Przejdź do głównej zawartości
Halloweenowa uczta, czyli sałatka z pieczonymi burakami i fetą !
A tak mnie dzisiaj wzięło na zdrową sałatkę :) Do takich sałatek możemy wrzucić praktycznie wszystko, ale ważne żeby jakoś to razem smakowało, sałatka poniżej okazała się dobrym połączeniem, inaczej nie byłoby jej na blogu hihi
Składniki:
- 2 buraki egipskie
- 1/2 kostki fety
- miseczka sałat
- 2 mandarynki
- 1 gruszka
- 1 granat
- 3 małe marchewki
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka octu balsamicznego
- sok z cytryny
- sól pieprz
Buraka obieramy, kroimy w kawałki, obtaczamy w oliwie z czosnkiem, pieczemy 25 minut na opcji grill. Fetę kroimy w kosteczkę i również grillujemy. Marchewkę obieramy, rozdrabniamy na małe kawałeczki dalej obierając. Na dno układamy sałaty, marchewkę, granat, pokrojoną gruszkę, kawałki mandarynek, buraka i fetę. Całość polewamy oliwą zmieszaną z musztardą, octem balsamicznym, sokiem z cytryny solą i pieprzem.
OKIEM DIETETYKA
Jeśli chcemy zgubić zbędne kilogramy, najlepsze na kolację są wszelkiego rodzaju sałatki. Ważne, żeby na noc nie jeść już węglowodanów, na śniadanie owszem, jednak na wieczór, kiedy nasz metabolizm zwalnia dobrze jest zjeść coś lekkiego. Taką sałatką najemy się na jedną dwie godziny, czyli idealnie, bo najpóźniej powinniśmy jeść 3 godziny przed snem. Jest niskokaloryczna, za to dostarczy wielu niezbędnych dla naszego organizmu witamin.
Bardzo apetyczna i kolorowa.
OdpowiedzUsuńZapomniałam dopisać, że buraka obtaczamy w oliwie i czosnku, co dodaje naprawdę fajnego smaku i aromatu :) ale już poprawiłam :)
Usuń