Trochę kuchni indyjskiej...

Ciekawe połączenie smaków dla fanów curry, kurczaka i warzyw.... najciekawszy składnik to mleczko kokosowe zamiast śmietany. Kolejne danie, które jadłam w Gdańsku po świetnej, malowniczej ale zarazem wyczerpującej wycieczce rowerowej .... zniknęło z talerza w 5 minut :)
Nie wyszło identycznie, ale równie szybko zniknęło z talerza hihi

Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 5 marchewek
  • 1 cukinia
  • pól selera
  • 3/4 puszki mleczka kokosowego
  • makaron tagliatelle
  • curry, sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • pół łyżeczki masła
  • łyżka oleju rzepakowego
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki, wstawiamy do parowaru na 20 minut. Jeśli nie mamy parowaru można usmażyć na patelni. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością curry. Do dużego woku przekładamy kurczaka z warzywami, dodajemy mleczko kokosowe, przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Makaron gotujemy al dente, przekładamy do miski, dodajemy pół łyżeczki masła (nie jest to konieczne) i zioła prowansalskie- mieszamy. Na makaron nakładamy kurczaka z warzywami i danie gotowe :)


  OKIEM DIETETYKA  

Raz na jakiś czas, dobrze jest mieć małą odskocznie na diecie. Nie jest to niezdrowe danie, mleczko kokosowe ma mniej kalorii niż śmietana, można wybrać brązowy makaron zamiast jasnego, ja niestety nie mogłam takiego dostać. Lepiej jest raz zjeść coś innego, na co mamy ochotę, nie przytyjemy nagle 5 kilogramów, a humor na pewno się poprawi.... podkreślam raz na jakiś czas ;) O to właśnie chodzi, żebyśmy byli zadowoleni, a do jedzenia podchodzili z myślą "hmmm co za chwilę zdrowego sobie zjem?" Jeśli dieta jest dla nas męczarnią nie ma to najmniejszego sensu. Może i się na chwilę schudnie, ale na pewno nie zostaną nam takie nawyki na całe życie (j-o-j-o murowane), a o to właśnie chodzi, żeby zmienić produkty, potrawy, sposób gotowania na zdrowszy, lepszy... na zawsze!

Komentarze

Popularne posty