Pyszna sałatka, dobra na każdą okazję :)
Powiew świeżości, lekkości o wspaniałym połączeniu kolorów ...
Można ją jeść oczami...
Składniki :
- sałata rukola
- połowa mango
- połowa granatu
- ser mozzarella (kulki)
- ziarna słonecznika
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- łyżka octu winnego
Na dnie miski układamy rukolę, następnie obrane i pocięte w paski mango.
Kulki mozzarelli kroimy na połówki, posypujemy pestkami granatu.
Na górę dodajemy prażone ziarna słonecznika.
W osobnej miseczce przygotowujemy sos- 3 łyżki oliwy, łyżka miodu, łyżka octu winnego. Można polać całą sałatkę, lub każdy osobno na talerzyku.
OKIEM DIETETYKA
MANGO- to bogate źródło wszystkich antyoksydantów, takich jak witaminy C, A
i E oraz witamin z grupy B. Co do składników mineralnych dostarczy nam potasu,
magnezu i miedzi. Dodatkowa zawiera w sobie cenne enzymy wspomagające trawienie
białek. Połączenie dużej ilości witaminy C z żelazem pomoże w jego wchłanianiu
w naszym organizmie. Dodatkowo jest
bogatym źródłem błonnika, który przyśpiesza pracę przewodu pokarmowego.
GRANAT- zwany owocem życia również obfituje w przeciwutleniacze (witamina A, C,
E) oraz witaminy z grupy B. Ze składników mineralnych warto wymienić wapń, potas,
żelazo cynk miedź i selen, który również posiada właściwości antyoksydacyjne.
Zarówno mango jak i granat, pomogą neutralizować stres oksydacyjny w naszym
organizmie, co pozytywnie wpłynie na prace naszego serca, całego układu
naczyniowego, poprawi parametry ciśnienie krwi. Antyoksydanty zalecane są również
w miażdżycy i zakrzepicy. Wspomogą także nasz metabolizm, oraz są polecane w cukrzycy i
wysokim poziomie cholesterolu.
Spożywając produkty o właściwościach przeciwutleniających poprawimy kondycje
naszej skóry, włosów oraz paznokci. Sałatka pełna zdrowia i dobrego smaku,
polecam !
Świetny dobór składników. Rewelacyjnie złamane smaki! Bardzo dobre i lekkie danie 😊 Pozdrowienia ! B.Czarnocka(Zgubińska)
OdpowiedzUsuńSmacznego Basiu :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)