Hiszpanska tortilla z piekarnika

Bardzo fajny przepis na hiszpańską tortillę, zamiast smażenia na patelni i męczenia się z przekładaniem całości na drugą stronę, wszystko razem wkładamy do piekarnika, czekamy 40 minut i danie gotowe ! Zawsze robiłam tortillę z patelni z kiełbachą chorizo... później 3 dni mi się odbijało.... znalazłam super alternatywę na blogu "Moja w tym głowa". Wersja wegetariańska, a do tego z piekarnika :) Właściwie, to co włożymy do środka jest naszą inwencją twórczą, na dole przedstawiam moją propozycję :)

Składniki:
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki
  • 6 oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 2 marchewki
  • 5 jajek
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypiorek
  • pieprz, sól, zioła 
  • (można dodać kiełbaskę chorizo, pieczarki, brokuła, wszystko na co tylko mamy ochotę)
Cebulę, paprykę i oliwki kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na oliwie. Ziemniaka i marchewki gotujemy, kroimy w dużą kostkę, dorzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami.
W osobnej misce mieszamy 5 jajek, śmietanę, jogurt, potarty ser, szczypiorek i przyprawy. Zawartość patelni dorzucamy do jajek i reszty, wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wylewamy całą zawartość, wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Po 40 minutach sprawdzamy patyczkiem czy jajka się ścięły. Najlepiej zjeść od razu, lub w postaci zimnej przekąski.
 Posypujemy szczypiorkiem, jemy bez chleba ;)
 

OKIEM DIETETYKA
Zdrowsza wersja, przepysznej hiszpańskiej tortilli ... Dużo warzyw dostarczy nam porcji witamin, jajka, jogurt i śmietana- białka. Ser wapnia i kalorii... Całość zapieczona w piekarniku, nie będzie tak ciężkostrawna jak na patelni. Danie lekkie, smaczne, kuszące kolorami, idealne na obiad lub kolację.

Komentarze

Popularne posty