Makaron z tuńczykiem, pieczarkami i oliwkami

Szybka kolacja, zaledwie 5 składników, a jednak zadziwia smakiem :)
Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, a jesteśmy głodni... do tego nie chce nam się spożywać znowu tych samych potraw, proponuję prosty przepis na tuńczyka w oleju.
Zjemy coś innego, smacznego i bardzo szybkiego !
Składniki :
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 500 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 10 zielonych oliwek
  • paczka makaronu pełnoziarnistego
  • sól, pieprz
Olej z tuńczyka wlewamy na patelnię, smażymy na nim posiekany czosnek, dodajemy pieczarki, dusimy przez chwilę, dodajemy pokrojone oliwki, na końcu wrzucamy tuńczyka.
Do wszystkich składników dorzucamy ugotowany makaron, solimy i posypujemy spora ilością pieprzu.
 
  OKIEM DIETETYKA 
Trzy razy w tygodni powinniśmy spożywać ryby, jak wiadomo, większości z nas udaje się je zjeść raz w tygodniu.... innym jeszcze rzadziej. A szkoda! Są one bogatym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Warto częściej wplatać je w nasze jadłospisy, w postaci past rybnych na śniadania albo kolacje, roladek rybnych, czy w połączeniu z makaronem.
Powyżej przedstawiłam prosty sposób na tuńczyka w oleju.

Komentarze

Popularne posty