Szybka kolacja, zaledwie 5 składników, a jednak zadziwia smakiem :)
Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, a jesteśmy głodni... do tego nie chce nam się spożywać znowu tych samych potraw, proponuję prosty przepis na tuńczyka w oleju.
Zjemy coś innego, smacznego i bardzo szybkiego !
Składniki :
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 500 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- ok. 10 zielonych oliwek
- paczka makaronu pełnoziarnistego
- sól, pieprz
Olej z tuńczyka wlewamy na patelnię, smażymy na nim posiekany czosnek, dodajemy pieczarki, dusimy przez chwilę, dodajemy pokrojone oliwki, na końcu wrzucamy tuńczyka.
Do wszystkich składników dorzucamy ugotowany makaron, solimy i posypujemy spora ilością pieprzu.
OKIEM DIETETYKA
Trzy razy w tygodni powinniśmy spożywać ryby, jak wiadomo, większości z
nas udaje się je zjeść raz w tygodniu.... innym jeszcze rzadziej. A
szkoda! Są one bogatym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych
i witamin. Warto częściej wplatać je w nasze jadłospisy, w postaci past
rybnych na śniadania albo kolacje, roladek rybnych, czy w połączeniu z
makaronem.
Powyżej przedstawiłam prosty sposób na tuńczyka w oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz