Tortilla z passatą pomidorową, warzywami i kurczakiem

Bardzo szybki, bardzo smaczny i niskokaloryczny obiad ;) znawca tego typu dań, powiedział "najlepsza tortilla jaką jadłem w życiu", więc myślę, że warto spróbować hihi
Najwięcej czasu, czyli jakieś 10 minut zajmuje pokrojenie warzyw i kurczaka :)
Składniki (6 placków):
  • 6 placków tortilla wraps (w Lidlu jest 6 w paczce)
  • 3 filety z piersi kurczaka
  • passata pomidorowa 300 ml
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu Włocławek ;)
  • pół główki sałaty lodowej
  • 3 pomidory
  • połowa ogórka świeżego
  • 3 ogórki konserwowe
  • mały jogurt naturalny pół na pół z bałkańskim
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, curry, przyprawa do gyrosa, papryka słodka, ostra w płatkach, cukier trzcinowy, oregano, zioła prowansalskie, czubryca czerwona
Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski mieszamy w marynacie ( oliwa z oliwek sól, pieprz, curry, papryka słodka, ostra, łyżeczka przyprawy do gyrosa), odstawiamy. Piersi smażymy na patelni. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na oliwie, dodajemy dwa ząbki czosnku. po chwili passatę pomidorową, keczup, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, czubrycą czerwoną, ziołami prowansalskimi, oregano i cukrem. Zostawiamy na ogniu na 5 minut. Sałatę lodową kroimy w paski, pomidora i ogórki w kosteczkę. Przygotowujemy sos czosnkowy (jogurt naturalny pomieszany z greckim (lub sam), sól, pieprz, zioła prowansalskie, dwa ząbki czosnku, odrobina cukru. Placki smarujemy pastą pomidorową, na środku układamy wzdłuż sałatę, kurczaka, warzywa, na górę polewamy sosem czosnkowym, zawijamy dół, następnie prawa, lewa strona, dociskamy, możemy wbić wykałaczkę jak się nie trzyma. Podgrzewamy na patelni grillowej po minucie z każdej strony.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty