Pasta z awokado na ostro

Dzisiaj mam dla was ciekawą pastę śniadaniową na bazie awokado z dodatkiem ostrej papryki, czosnku i soku z cytryny. Zdrowe, kolorowe śniadanko, proste w przygotowaniu zadowoli każdego ;)
 Składniki:
  • awokado
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • nasiona słonecznika
Awokado przepoławiamy, wyjmujemy pestkę, miąższ rozdrabniamy. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę soku z cytryny i drobno pokrojoną papryczkę chilli. Doprawiamy do smaku.  Możemy posypać podprażonym słonecznikiem.


OKIEM DIETETYKA
Jak urozmaicić śniadanie? Jeśli w naszym codziennym menu gości żółty ser i szynka, a chcemy zgubić zbędne kilogramy, to powinniśmy zmodyfikować nasze śniadania. Nie jest to nic trudnego, wystarczą dobre chęci i inne zakupy w sklepie. Żółty ser uwielbiają wszyscy, jednak to on jest odpowiedzialny za nasze "oponki", dlatego należy go ograniczyć. Raz w tygodniu kanapka z cienkim plastrem sera musi nam wystarczyć. Co do szynki, najlepsza będzie ta upieczona przez nas w domu, albo upieczona w ulubionych przyprawach pierś z kurczaka. Jeśli nie mamy na to czasu w sklepie wybierajmy chude szynki. Najlepszą alternatywą zamiast nudnych kanapek są wszelkiego rodzaju pasty śniadaniowe. Ich przygotowanie jest nieco dłuższe, jednak pamiętajmy o podstawowej zasadzie prawidłowej diety- urozmaicenie! Musimy jeść różnorodne składniki, ponieważ każdy z nich dostarcza innych witamin i składników mineralnych. Nie ma jednego cudownego produktu, który zadba o wszystko... :)

Komentarze

  1. Zrobię na pewno, ostatnio pokochałam awokado, a prezentuję się cudownie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Właśnie jem. Szkoda jadnak, że moja papryczka zarosła i musiałam dodać tej sproszkowanej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty